Tegnap meghallgattam egy 90 évesnél is öregebb apáca történetét. Nem írta alá az ávón, amit elé tettek. Ha aláírja a „vallomását”, akkor halálra ítélnek egy papot. Nem volt hajlandó aláírni egy ilyen „vallomást”. Ezért 4 évig volt börtönben és kényszermunkán. Ha ő mond valamit a világról, hihetünk neki.

Azt mondta, hogy gyermekkora óta megváltoztak az emberek. Kevés bennük a szeretet. Igen. Ezt én is elmondhatom, pedig más generáció tagja vagyok. Megváltoztak az emberek. De miért?

szeretet szenvedés

Forrás: Nathan Anderson fotója az Unsplash-ról.

Szeretethiányos élethelyzetek

Nagyon sokan gyermekkorukban nem kapnak otthon teljes szeretet, mert a szüleik elvállnak. Ezért egész életükben szeretet után vágynak. Nem kapnak elég töltést ahhoz, hogy tovább tudják adni a szeretet a saját családjukban. És mi lesz e sornak a végén…

De, hogy jön ez a mai szentleckéhez? Úgy, hogy Pál apostoltól ma megtudhatjuk, hogy „A gonosz emberek és a csalók viszont egyre mélyebbre süllyednek a gonoszságban, tévelyegnek és másokat is a tévelygésbe vezetnek.”

Azaz nem csak önhibájukból lesznek a családok kevésbé szeretetteljesek. A gonosz emberek is ezen dolgoznak. Hogy miért – azt tudják ők! A mi dolgunk, hogy ezen változtassunk. De hogyan?

Hogyan ne…

Keresztény közösségekben gyakran tapasztalom, hogy úgy szeretnek, ahogy a világ szeretet, csak kicsit átalakítva. Átvesznek ajándékozási szokásokat. Átvesznek viselkedési mintákat. Az összes lelki bajukhoz pszichológus módjára közelítenek. Menedzsment módszereket visznek be a közösségépítésbe. Méregdrága zarándokutakra utaznak. Úgy beszélnek a családi veszekedésekről, mintha az a Mici mackó egy újabb epizódja lenne.

Amíg ez így marad, addig nem lesz igazi szeretetben része sokaknak.

A Biblia azt írja: Jobb adni, mint kapni. Ha változtatni szeretnél ezen, adj figyelmet!! Fi-gyel-met!!! Még ma.

Íme, a mai szentlecke!

Szeretett Fiam!

Te követted tanításomat, életmódomat, elhatározásomat, hitemet, béketűrésemet, szeretetemet, türelmemet, és részt vettél üldöztetéseimben és szenvedéseimben. Tudod, hogy mi minden történt velem Antiochiában, Ikóniumban, Lisztrában, és milyen üldöztetéseket álltam ki! De mindezekből kiszabadított engem az Úr! Hiszen mindazok, akik buzgón akarnak élni Krisztus Jézusban, üldözést fognak szenvedni! A gonosz emberek és a csalók viszont egyre mélyebbre süllyednek a gonoszságban, tévelyegnek és másokat is a tévelygésbe vezetnek.

Te azonban tarts ki amellett, amit tanultál, és amiről meggyőződtél, hiszen tudod, kitől tanultad. Gyermekkorod óta ismered a Szentírást: ez megadja neked az útmutatást ahhoz, hogy a Krisztus Jézusba vetett hit által eljuss az üdvösségre.

Minden írás, amelyet az Isten sugalmazott, hasznos a tanításra, az érvelésre, a feddésre s az igaz életre való nevelésre, hogy az Isten embere tökéletes és minden jóra kész legyen.

2Tim 3,10-17