A hívő ember nem tévesztendő össze politikai mozgalmak aktivistáival. A politikai mozgalmak ugyanis általában a társadalom egy csoportjának jogaiért vagy jólétéért küzdenek. A hívő embernek azonban nem csak az igazságosságról, hanem az Igazságról van mondanivalója. A keresztény embernek küldetése van mindenkihez. De mielőtt útra kelne nem kiképző táborokat jár végig, hanem egy olyan belső utat, ami szentségek nélkül bejárhatatlan. De hol kezdődik a missziós munkája egy kereszténynek? A mai evangéliumi részlet egy félmondata ezt mutatja meg nekünk.

szeretet Afrika

Forrás: MaLu MaLu képe a Pixabay -ről.

Látni Jézust

A mai evangéliumból megtudjuk, hogy a tanítványok csodálattal tekintettek Jézusra. Ez a keresztény hívő ember első nagy válasza Isten tetteire. Az ő küldetése nem egy rossz felszámolásának vágyából ered. Nem problémák megoldásából, hanem egy találkozás katartikus élményéből. Nehéz erre szavakat találni. Ez az élmény azonban önmagában nem elegendő, viszont nem fönntartani kell, hanem elmélyíteni. Ehhez segítenek a szentségek. A keresztség, az áldozás és a bérmálás. Nem véletlenül nevezik ezeket a szentségeket beavató szentségeknek. Mert Isten életébe, a keresztény létállapotba kerül vele az ember. A többi, az evangélium hirdetésére kapott felhatalmazás, ezek után jön. És nem maradhat ki egy komoly hívő életéből.

A misszionárius nem propagandista

Hinni annak szoktak, aki hiteles. Aki nem csak szövegel a szeretetről, hanem szeret is. Egy missziós világtalálkozón mondta egy afrikai püspök, hogy ők úgy misszionálnak új falvakban, hogy odaköltözik közülük néhány katolikus család. Néhány év elteltével aztán, a faluban templomot kell építeni.

A nyugat állapotát mutatja, hogy vannak harmadrendek, melyek PR-cégeket kérnek fel az ő kommunikációjuk végzésére. Ez talán már mégis propaganda. És nem is hatékony.

Magyaroszágon a rendszerváltáskor sok lelkes amatőr tevékenykedett a katolikus kommunikációban, akik közül kevesen lettek idővel profik, viszont egyre több profi került helyükre, akiknek hitérzékük bizonytalan.

A lényegen ez nem változtat. Mert hinni úgyis csak annak fognak az emberek, akiknek élete egybeesik a szavaikkal. Ezek a misszionáriusok pedig mind olyanok, mint Kalkuttai Teréz anya rendjének tagjai: a szeretet misszionáriusai. Te az vagy?

Íme, a mai evangélium!

Az ördögtől megszállott fiú meggyógyítása után a tanítványok csodálattal tekintettek Jézusra. Ő azonban figyelmeztette őket: „Véssétek szívetekbe, amit most mondok! Eljön az idő, hogy az Emberfiát az emberek kezére adják.”

De azok nem értették meg ezt a beszédet, és igazi értelme rejtve maradt előttük. Kérdezni azonban nem merték e szavak értelme felől.

Lk 9,43b-45