Jézust sokszor próbára akarták tenni a farizeusok. Ebben a hónapban vasárnapról-vasárnapra olvasott az egyház a szentmisén ilyen történeteket. Az e heti evangélium, mintha a csúcsa lenne ezeknek a megpróbáltatásoknak. Mit kérdezett most az egyik írástudó? Azt hogy mi a legfőbb parancs.

Forrás: Wengen képe a Pixabay -en.

Szeresd Istenedet egész elméddel!

„Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson nyugszik az egész törvény és a próféták.” – ezt a feltáró választ adta Jézus a farizeusoknak. Ezzel a válasszal kapcsolatban sok kérdés merülhet föl. Én most egyre keresem a választ, azaz arra, hogy hogyan szerethet az ember egész értelmével? Más szavakkal megfogalmazva kérdést: hogyan lehet a gondolkodás szeretet? Ebben a kérdésben már majdnem benne van a válasz is.

A szeretetteljes gondolkozás

Az ember gondolkodó lény. A gondolkodás alapja a figyelem. Figyelem nélkül nincs értelmes cselekvés. A szeretetteljes gondolkozás a szerető figyelemmel kezdődik. Mind Istenről, mind a művéről, mind embertársainkról akkor tudunk helyes képet alkotni, ha figyelünk rájuk.

Az értelem ítéleteket is szokott hozni. Erkölcsi ítéleteket is. Magatartásformákat ír le, melyeket helyesel vagy elvet. Ezeket az ítéleteket nem csak a szívnek, hanem az észnek is befolyásolnia kell. Tiszta ésszel és tiszta szívvel szoktak igazságos rendszerek, szabályok, törvények születni. Így mondhatjuk, hogy fontos, hogy az ember gondolkodás közben is, amikor ítéletet hoz, teljesen Istenre legyen hangolva, neki adja át magát, mert akkor lesz döntése tiszta.

A szeretet nem csak érzelem

Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a szeretet nem csak érzelem, hanem cselekedet során megvalósuló jóság, akkor még közelebb kerülhetünk annak a titoknak a megfejtéséhez, hogy hogyan lehet értelemmel szeretni. Egyszerűen annyit mondhatunk: az egész értelemmel szerető ember, a leleményes szeretet embere. Nincs is értelme ezt tovább fejtegetni. Ha eddig figyeltél, eldöntheted, hogy szeretetteljes gondolatokat olvastál most vagy sem.

Íme, a mai evangélium!

Abban az időben: Amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan hallgattatta el a szadduceusokat, köréje gyűltek és egyikük, egy törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel neki: „Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben?” Jézus így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson nyugszik az egész törvény és a próféták.”

Ezek az evangélium igéi.

Mt 22,34-40