Bármilyen meglepő, nem Péter garantálja az egyház bűnbocsátó hatalmának igazságosságát. És nem a mindenkori Péter, a pápa és az általa vezetett világklérus. Ők gyakorolják az oldás és kötés jogát. És méltán teszik ezt. De nem rájuk bízta az egyházát Jézus. Akkor kire?

egyház Szentlélek

Forrás: jacqueline macou képe a Pixabay -en.

A mai evangéliumban mi a helyzet?

Ha meg akarjuk érteni a mai evangéliumi részlet mélységét, meg kell vizsgálnunk, hogy milyen szituációban bízta az egyházat Jézus Péterre. Akkor, amikor nem test és vér, hanem a Jézus mennyei Atyja révén mondta ki a későbbi római püspök, hogy Jézus a Krisztus, azaz a Fölkent, aki megváltó is.

Vagyis amikor Jézus egy emberre bízza az övéit, akkor nagyon fontos neki, hogy az az ember olyan legyen, aki szoros és jó kapcsolatban van az Atyával. Az Atyával is és a Lélekkel.

Az egyház születésnapja

Ezek után meglepő lesz, amit mondok, állítok. Az egyház „születésnapja” az első pünkösd, amikor a Szentlélek eltöltötte az apostolokat és sok hívő embert. Ekkor született meg az egyház. Jézus tudta, hogy ez be fog következni. Ezért valójában a Szentlélekre bízta egyházát. Mivel a Szentlélek láthatatlan módon van a világban, így kellett, hogy emberek is legyenek az egyház élén, és ők emberi eszközökkel adják át Istentől kapott hatalmukat. Így az egyházat Jézus Péterre építi, és a Szentlélekre bízza.

Pál apostol is írja egyik levelében, hogy még imádkozni sem tudunk rendesen, de a bennünk lakó Lélek szavakba nem önthető módon sóhajtozik bennünk. De nem ez a legfőbb érv.

Honnan lehetünk biztosak…

Honnan lehetünk biztosak abban, hogy  a Szentlélekre bízta Jézus az egyházat? Számos érv szól mellette. Amit állítok, azt az egyház sem támadná. Mert minden szentmisében az átváltoztatáskor a pap a Szentlelket hívja le. Az egyház középpontja pedig a szentmise. A hitben való felnőtté válás napján pedig a püspök rád is a Szentlelket hívta le. Emlékszel még arra a napra, amikor bérmálkoztál? Mi változott utána?

Íme, a mai evangélium!

Abban az időben amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: „Kinek tartják az emberek az Emberfiát?” Ezt válaszolták: „Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának.”

Ő tovább kérdezte őket: „Hát ti, kinek tartotok engem?” Simon Péter válaszolt: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.” Erre Jézus azt mondta neki: „Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám. Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is.”

Mt 16,13-19