Sem ez, sem az. A reformerek azonban többet tanulhatnak tőle. Az egyházról is mondjuk, hogy semper reformanda, azaz folytonos reformálásra szorul. Jézus azonban kilép abból a keretből, amit mi, most és kortársai akkor állítottak számára. Deus semper maior. Isten mindig nagyobb. Nagyobb annál, hogy a Megváltó egyetlen nép jólétét és felszabadulását hozza el – ahogy erről sok korabeli zsidó álmodott. És nagyobb annál is, hogy beilleszthető legyen a mai társadalomalakító sémákba. Nem reformer és nem forradalmár. A követői sem reformerek vagy forradalmárok.

egyház

Forrás: Thomas B. képe a Pixabay -ről.

Hogy került az egyházias gondolkodásba a forradalmár Jézus?

Vannak egyháziak, akik forradalmárnak szeretnék láttatni Jézust. Sokan közülük az ún. felszabadítás teológiája tanait vallják. Azt, hogy ez tévút, Szent II. János Pál pápa is megmondta. De miért nem nevezhetjük Jézust reformernek?

A megváltoztatás minősége

Jézus a mai evangéliumban azt mondja, hogy tökéletesíteni jött a törvényt. Ez nem visszanyúlás egy valamikori eredendően jóhoz. Nem egy rendszer hibáinak javítgatása. Ez az, ami. Tökéletesítés. Ha ez megtörténik, akkor miért jogos az egyházat folyton reformálni? Mert Jézus a törvényt tette tökéletessé, nem a törvénygyakorló szervezetet.

Jézusban az ember és Isten kapcsolata vált tökéletessé. Azok a törvények, amelyekről Jézus beszél ebben a relációban értelmezhetők. A törvényt viszont nem tanításában, hanem kereszthalálában tette tökéletessé Jézus.

De mi lesz az emberi kapcsolatokkal?

Jól tudjuk, hogy a zsidó törvények emberi viszonyokat is rendeztek. És ezt is tökéletesítette Jézus? Igen. Abban a csodában, hogy a Fiú megtestesült, emberré lett, szinte elérte, hogy mindenki, aki hozzá törvényei szerint viszonyul, tehát jó, az kvázi az emberhez is jó.

Íme, a mai evangélium!

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:

Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. Bizony, mondom nektek, amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből egy í betű sem, sőt egy vessző sem, amíg minden be nem teljesedik. Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. És mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában.

Mt 5,17-19