Az egész világon elterjedt és nemzeti egyházakba szervezték, mégsem mondja senki, hogy a katolikus egyház nemzetközi. Miért? Mert az egyház sokkal több annál, mintsem egy nemzetek közötti összeköttetésekből álló világhálózat.

Azért sem nevezi magát nemzetközinek a katolikus egyház, mert minden más ilyen nevű ideológia alapokkal létező szervezet képviselői visszaéltek a nemzetközi szó használatával. Általában valamilyen világállamot próbáltak eszkábálni, de legalább egy szocialista tábort. Hála Istennek, ezek a próbálkozások mind csúfos véget értek. De a legfőbb ok, amiért az egyház nem nemzetközi, azaz, hogy egyetemes. Ez a magyar szó közelíti legjobban, amit a katolikus szó takar. Mindenki sejti, mi az, hogy egyetemes, de mégis néha megkérdezzük, hogy konkrétan mitől is egyetemes az egyház.

Forrás: Thomas B. képe a Pixabay -ről.

A válasz a mai szentleckéből könnyen érthető

Pál apostol elmondja, hogy bármilyen származású vagy, és bármilyen a társadalmi helyzeted, vagy bármilyenek a természetes adottságaid, vagy beszélj bármilyen nyelven, a keresztségben egy test tagjává válsz.

Pál apostol mai költői képe, tehát, az egy test képe. Ennek az elgondolásnak felel meg a mai elvonatkoztatott kifejezés, hogy egyetemes vagy katolikus. Vagyis nem megszünteti az egyházba való tagolódás az emberi adottságainkat, nem eltörli, hanem más, mélyebb rétegben hoz bennünket kötelékbe olyanokkal, akiknek mások az adottságai.

A keresztség az igazi egységteremtő

Valamit itt még meg kell jegyeznünk. A katolikus egyháznak nem tagjai, akik református vagy evangélikus hitüket gyakorolják, de a tagok keresztségét kölcsönösen elfogadják az egyházak. Vagyis: egy testben vannak a keresztények és keresztyének. Krisztus titokzatos testének együtt vagyunk a tagjai. Lehet, hogy egyszer egy egyház is leszünk???

Íme, a mai szentlecke Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből!

Testvéreim!

A test ugyan egy, de sok tagja van. A testnek ez a sok tagja azonban mégis egy test. Így van ez Krisztussal is.

Mi ugyanis, akár zsidók, akár pogányok, akár rabszolgák, akár szabadok vagyunk, mindnyájan egy testté lettünk a keresztségben az egy Lélek által. Mindannyiunkat egy Lélek itatott át.

Mert a test nem egyetlen tagból áll, hanem sokból. Ti pedig Krisztusnak teste vagytok, s egyenként tagjai. Ám az Egyházban Isten némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat tanítóvá tett. Adott csodatevő hatalmat, gyógyító erőt, segítőkészséget, kormányzóképességet, különféle nyelvadományt. Vajon mind apostolok? Mind próféták? Mind tanítók? Valamennyien rendelkeznek csodatevő hatalommal és gyógyító erővel? Mindnyájan beszélnek nyelveken? Mindnyájan értelmezik a beszédeket?

Ti törekedjetek értékesebb adományokra!

1Kor 12,12-14.27-31a