Jézus egyik legnagyobb emberi fájdalma az őt körülvevő értetlenség volt. A hitben képzett kortársai mind azt gondolták, hogy Istennel egyenlő senki nincs a földön. Nem értették a Szentháromság titkát. Voltak azonban olyan zsidók és rómaiak meg szamaritánusok, akik hittek az emberi elsődleges tapasztalataiknak. Látták, hogy betegeket gyógyít az Emberfiai és úgy beszél, mint „akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók.”

Forrás: David Mark képe a Pixabay -ről.

Hogy jön ez hozzánk?

Ma is sokan vannak, akik úgy élik meg saját létüket, hogy őket nem értik meg, és tetteik nagyságát nem ismerik el. Ezeknek az embereknek azt üzeni Jézus, hogy „Én megértelek Téged.”, és azt, hogy „Én pontosan átérzem, amit Te érzel.”

Azt is üzeni, hogy egyáltalán nem baj, ha azzal foglalkozol, hogy mit gondolnak rólad az emberek. Ő is megkérdezte erről a tanítványait. De nem az emberek kedve, hanem Atyja kedve szerint cselekedett. Hogyan cselekedhetsz Te is az Atya kedve szerint? Ha kapcsolatban vagy vele, és minden döntésed előtt azt kérdezed magadtól: mennyi szeretet lenne ebben a tettemben?

Jézus igazi üzente tehát ez: „Engem sem értettek meg. Átmentem ezen a fájdalmon. Ne félj, nem vagy egyedül ezzel az érzéssel.” Ha ez neked most nem elég, akkor érdemes elővenni a Szentírást, mert ott sok vigasztalás vár rád. Várjon?

Íme, a mai evangélium!

Egy alkalommal a zsidók köveket ragadtak, hogy megkövezzék Jézust. Erre ő megkérdezte tőlük: „Sok jótettet vittem végbe köztetek Atyám nevében. Melyik jó cselekedetért akartok megkövezni engem?”

A zsidók ezt válaszolták: „Nem a jó cselekedetért, hanem a káromkodás miatt akarunk megkövezni, mert ember létedre Istenné teszed magadat.” Jézus ezt felelte: „A Szentírásban nemde ez áll: Én mondottam: istenek vagytok? Ha már azokat is isteneknek mondja az írás, akikhez Isten igéje szólt – és az írás nem veszítheti érvényét –, hogyan mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt és a világba küldött: »Káromkodol!« – mert azt mondtam, hogy Isten Fia vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem! De ha azokat cselekszem, és nekem nem akartok hinni, higgyetek a tetteknek, hogy végre lássátok és elismerjétek: az Atya énbennem van és én az Atyában.” Erre ismét el akarták fogni őt, de kiszabadította magát kezükből.

Ezután Jézus újra a Jordánon túlra ment, arra a helyre, ahol János először keresztelt, és ott is maradt. Sokan keresték fel, mert így vélekedtek: „János ugyan egyetlen csodát sem tett, de amit Jézusról mondott, az igaznak bizonyult.” És sokan hittek Jézusban.

Jn 10,31-42