Miért van maga a kinyilatkoztatás? A mai evangéliumnak egy félmondata utal erre. Jézus azt akarja, hogy tanuljunk tőle. Azt mondja: „Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat talál lelketek.” Miért nem mond el akkor Isten mindent, ami vele kapcsolatos? Ennek számos oka van, én kettőt említek.

szeretet hit

Forrás: PublicDomainPictures képe a Pixabay -ről.

Isten azt szeretné, ha hinnénk benne

Ha Isten mindenki előtt nyilvánosan megjelenne vagy mindenki előtt titokban, de személyesen megjelenne, mondjuk úgy, mint Assisi Szent Ferencnek a leprás képében, akkor olyan tapasztalathoz jutnánk, ami után már nem hinnénk, hanem tudnánk, hogy Ő létezik. Akkor a hit több embernél elvesztené a szeretetbe ágyazottságát. Nem lenne benne a szeretet kockáztató minősége. Mindig mindenki biztosra menne abban, hogy ha jót tesz, meglesz a jutalma. Így sem könnyű jót tenni, azaz valamilyen szeretet magába foglaló cselekedetet, de sokkal kevésbé kockázatos. Isten azonban igényes. Elvárja tőlünk, hogy vállaljunk szeretetéért bizonytalanságot. Ebben az értelemben a bizonytalanság vállalása áldozatot jelent. Áldozatvállalás és kockázatvállalás nélkül pedig nincs élet.

Hogy látván lássanak, de ne értsenek…

Isten azért sem tár föl mindent mindenki előtt, mert tudja, hogy vannak közöttünk olyanok, akik kihasználnák azt a tudást. Rosszat tennének. Ők szoktak lenni a világ celebjei: legyenek bár tv-műsor sztárok vagy társadalomtudósok. Ők az okosak, akik zsonglőrködnek a szavakkal. Ezer érvük van rá, hogy miért nincs Isten, és van egy ócska módszerük arra, hogy uralmukat érvényesítsék.

A rejtőzködésről egy másik bibliai helyen ezt mondja Jézus: „Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és kinyilvánítottad a kicsinyeknek. Igen, Atyám, így tetszett neked”. Lk10, 21

A kicsinyek többet tudnak Isten terveiről, mint a világ „nagyjai”, de ők sem tudnak mindent. Amit ők tudnak, az a megkülönböztetés tudománya. Rájönnek, ha hamis próféták beszélnek nekik. Helyén tudják kezelni a celebek nagy mondásit. Védve vannak a tévtanok ellen. És védve vannak attól az érzéstől, hogy kérkedő és tudásukat fitogtató hatalmasoktól Isten szemében jelentéktelen és a lelki életben haszontalan információkat vegyenek át.

Számos oka van még…

Tudom, számos oka van még annak, hogy Isten rejtőzködő és megnyilvánuló egyben. Azokat azonban majd máskor írom meg. Írnál Te is egyet egy hozzászólásban?

Íme, a mai evangélium!

Abban az időben Jézus megszólalt, és ezt mondta:
Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.
Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.
Mt 11,25-30