A bérmálás beavató szentség. A keresztségben megtisztulunk és az egyház tagjaivá válunk, a bérmálkozásban pedig szorosabb egységbe kerülünk Jézussal és az Ő titokzatos testével, az Egyházzal. A bérmálkozás a lélek állapotát változtatja meg és épül vele az egész egyház. A bérmálkozás a keresztelés teljessé tétele. Keresztelni is csak egyszer lehet, és a keresztséget teljessé tenni is csak egyszer lehet. Ami teljes az nem növelhető tovább.

Forrás: Ich bin dann mal raus hier. képe a Pixabay -ről.

De mi ez a teljesség?

A Katolikus Egyház Katekizmusa ezeket a „hatásokat” sorolja föl:

  • mélyebben meggyökereztet bennünket az istengyermekségben, melyben azt mondhatjuk: "Abba, Atya" (Róm 8,15);
  • erősebben egyesít bennünket Krisztussal;
  • gyarapítja bennünk a Szentlélek ajándékait;
  • tökéletesebben kapcsol az Egyházhoz;
  • nekünk ajándékozza a Szentlélek sajátos erejét, hogy Krisztus igaz tanúiként szóval és cselekedettel terjesszük és védelmezzük a hitet, Krisztus nevét bátran valljuk meg és ne szégyenkezzünk a Kereszt előtt. 

De miért éppen ma írok erről?

Ma az olvasmány és az evangélium is a Szentlélekről szól. Jézus úgy nevezi őt, mint Vigasztalót. Az apostolok úgy adják át a Szentlelket, mint az egyházhoz való tartozás nélkülözhetetlen kötelékének megteremtőjét. Pünkösd előtt jó mindezt átgondolni. Szoktad imáidban kérni a Szentlelket? Nem kell érte messzire menned, mert ott van benned is.

Íme, a mai evangélium!

Ha szerettek engem, tartsátok meg parancsaimat. Én pedig kérni fogom az Atyát, és ő más Vigasztalót ad majd nektek: az Igazság Lelkét, aki örökre veletek marad. A világ nem kaphatja meg, mert nem látja és nem ismeri. De ti ismeritek őt, mert veletek marad és bennetek lakik. Nem hagylak árván titeket: visszajövök hozzátok. Rövid idő, és már nem lát engem a világ. Ti azonban láttok, mert én élek, és ti is élni fogtok.

Azon a napon megtudjátok majd, hogy én Atyámban vagyok, ti énbennem, én pedig tibennetek. Aki ismeri és teljesíti parancsaimat, az szeret engem. Aki pedig szeret engem, azt Atyám is szereti, én is szeretni fogom, és én megmutatom neki magamat.

Jn 14,15-21