Nem jár üldözés a szeretet hirdetőinek. Őket jól szokták fogadni. Olyan papokat és híveket ma is szívesen látnak ateista körökben is, akik szeretetből lecsippentenek ezt vagy azt a keresztény szokásokból, és akik szeretetből mai nyelvre és gesztusokra fordítják le az egyház tanítását. De akkor miért járt üldözés az apostoloknak, akik szintén a szeretetről beszéltek?

Forrás: HannahJoe7 képe a Pixabay -en.

Miért üldözik akkor a keresztényeket?

Az igazság hirdetőinek, a Szentháromság és a Megváltó hirdetőinek jár az üldözés. Hinni vagy nem hinni, valamiben hinni vagy valakiben hinni, az ember egzisztenciájához tartozik. Ha valakit arra szólítunk fel, hogy változtasson önmeghatározásán, könnyen kiválthatjuk belőle, hogy üldözni fog bennünket. Ez történt Jeruzsálemben és Rómában is az apostolokkal.

A szeretet igazság nélkül tiszavirág életű

Az előbbi két gondolatból származtatható egy harmadik. Akik úgy fogják föl a napjainkban az igehirdetést, hogy azt lehet egy „fájdalommentes” operációval végezni, azok tévednek. A megtéréshez, Istenhez eljutáshoz át kell menni egy krízisen. A krízis fájdalommal jár. Utána azonban igazi szeretet jöhet. Ha nekem nem hisztek, higgyetek legalább Keresztes Szent Jánosnak!

Íme, a mai evangélium!

Ha eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök, az Igazság Lelke, aki az Atyától származik, ő majd tanúságot tesz rólam. Tegyetek ti is tanúságot rólam, hiszen kezdettől fogva velem vagytok!

Azért mondtam ezt nektek, hogy meg ne botránkozzatok. Ki fognak zárni benneteket a zsinagógákból. Sőt eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy szolgálatot tesz Istennek, így tesznek majd veletek, mert nem ismerik sem az Atyát, sem engem. Ezeket azért mondtam el nektek, hogy amikor eljön az óra, eszetekbe jusson, hogy előre megmondtam nektek.

Jn 15,26-16,4a