Mondhatnánk, hogy a katolikusok bátorságának forrása az, hogy szentségekhez járulnak, mely alkalmakkal találkoznak Istennel. Ez nagyjából igaz is. De a keresztények, így a katolikusok sem egy cselekedetből, hanem magából Istenből kapják az erőt.

Szentlélek Szentháromság

Forrás: David Mark képe a Pixabay -ről.

Nem mi, hanem ki

Isten háromságos Isten. Az ember nehezen tudja ezt elképzelni. Ha egy az Isten, akkor hogyan lehet három személy? Nagyon fontos ehhez tudni, hogy nem három személyiségről van szó. Nem három karakterkészletről. Akiről itt szó van, az egy minden közösségnél „közösségebb” egy Isten, akinek személyei szabadok és külön fölismerhetők. Mit jelent ez?

A Szentlélekről a mai olvasmány alapján

A Szentlélek sugall gondolatokat. Ezt alkotó emberek, asztalosok, festőművészek és szakácsok és pékek és háziasszonyok és gyógytornászok, gyakorlatilag mind megtapasztalhatjuk. De különösen a kommunikációban jeleskedők tudják, hogy ha nem lenne Szentlélek, akkor fölkopna az álluk. Már, akik az igazságot kommunikálják.

Ennek látjuk egy iskolapéldáját a mai szentleckében. De itt nem csak a Jézus által ígért „ékesszólást”, hanem a mondottak kifejtéséhez szükséges bátorságot is megismerhetjük. S e bátorság forrása maga a Szentlélek – merem állítani. Lehet, hogy téged is bátorított már a Lélek. Engedelmeskedtél?

Íme, a mai szentlecke!

Az apostolok a főtanács tilalma ellenére bátran hirdették a Krisztusról szóló tanítást. Ezért a főtanács elé állították őket.

A főpap kérdőre vonta az apostolokat: „Szigorúan megparancsoltuk nektek, hogy ne tanítsatok az ő nevében, és lám, egész Jeruzsálem tele van tanításotokkal. Ránk akarjátok hárítani annak az embernek a vérét.”

Péter és az apostolok így válaszoltak: „Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint az embereknek. Atyáink Istene Jézust, akit ti keresztfára feszítve megöltetek, feltámasztotta. Isten jobbja fejedelemmé és Üdvözítővé emelte, hogy megtérítse Izraelt, és megbocsássa bűneit. Ezeknek a dolgoknak tanúi vagyunk mi és a Szentlélek, akit az Isten megadott azoknak, akik engedelmeskednek neki.”

Amikor a főtanács tagjai ezt hallották, nagy haragra gyulladtak, és meg akarták ölni őket.

ApCsel 5,27-33