A mai evangéliumban Jézus az utolsó vacsorán azt mondja indirekt módon, hogy kortársai nem hittek benne. Ezt nyilván nehezményezte. Jézusnak az volt a fontos, hogy higgyenek benne. A szó mindkét értelmében. Higgyék el, hogy Ő Isten. És higgyenek benne úgy is, ahogy az ember hisz egy vezetőben, hogy az képes lesz a rábízott feladatot elvégezni.

Egy másik helyen azt is mondja, hogy mikor majd visszatér, az lesz a legnagyobb kérdés, hogy talál-e hitet a földön.

Forrás: Hans Braxmeier képe a Pixabay -ről.

Jézusnak a legfontosabbat adjuk!

A hit és a szeretet Istennel kapcsolatban szinte elválaszthatatlan fogalmak. Istent úgy tudjuk szeretni tettekben, ha megtartjuk parancsait. A szívünkben pedig úgy tudjuk szeretni, ha megadjuk neki, amire a legjobban vágyik, azaz hiszünk benne.

A címben feltett kérdésre, tehát, ez a válaszom: Istent azok az emberek szeretik legjobban, akik hisznek neki és hisznek benne, ezért megtartják, amit parancsolt.

A Szentlélek szerepe

Jézus vágyik rá, hogy higgyünk benne, de tudja jól, hogy ahogy az ember magát megváltani sem képes, úgy a hithez is segítőre van szüksége. A segítő a Szentlélek. Te már várod az Ő nagy ünnepét, pünkösdöt?

Íme, a mai evangélium!

„Most elmegyek ahhoz, aki küldött engem. Senki sem kérdi közületek: hová mégy? De mivel ezt mondtam nektek, szomorúság tölti el szíveteket.

Pedig én az igazságot mondom: Jobb nektek, ha én elmegyek, mert ha nem megyek el, a Vigasztaló nem jön el hozzátok. De ha elmegyek, majd elküldöm őt nektek.

Amikor eljön, meggyőzi majd a világot a bűnről, az igazságról és az ítéletről. A bűnről: mert nem hittek bennem. Az igazságról: mert az Atyához megyek, és már nem láttok engem. Az ítéletről: mert a világ fejedelmét már elítélték.”

Jn 16,5-11