Jézus ma példát ad nekünk arra, hogy hogyan válaszoljunk a mindenkori törvénytudók alattomos kérdéseire. Ezt a példát nézzük meg ma közelebbről, és próbáljuk eltanulni Jézustól a helyes reakciót. Lássuk, lépésről lépésre, hogy mit tehetünk!

Szentlélek

Forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -ről.

Ismerjük föl az alattomos szándékot!

Ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy a kérdés mögött alattomos, rossz szándék van, néhányszor pofára kell esnünk. A szocializmusban azt mondták, hogy csak egyszer kell, hogy egy beépített ügynök föladjon a rendőrségnek, utána mindig fogod tudni, hogy egy társaságban ki a besúgó. Ez azokra is igaz, akik ma próbálnak csapdahelyzetbe csalni keresztényeket. Ha ilyen csapdába bemész, ne haragudj magadra, de egy életre jegyzed meg! És ne válaszolj a cselben rejlő, ki nem mondott hazugságra vagy feltételezésre! Akkor mit tegyél?

Válaszoljunk a kérdés nyílt részére!

Jézus egyszerűen válaszolt a kérdésre. Mi a legfőbb parancs? Egy kicsit csavart is a válaszban, mert két legfőbb parancsot említett, de nem törődött azzal, hogy láthatóan bele akartak kötni. Csak válaszolt úgy, ahogy akkor válaszolt volna, ha mindezt jó szándékkal firtatja valaki. És így a törvénytudó lelkében megmozdított valamit.

Az igazság önmagában arcpirító

Az a válasz egy gonosz szándékra, hogy az embernek igazából szeretni kell, arcpirító. A törvénytudó ugyanis valószínűleg nagyra volt azzal, hogy több mint 600 törvényt kívülről ismer. Talán készült is rá, hogy Jézus majd idézi valamelyiket szó szerint, de téved, és akkor ő majd mosolyogva kijavítja a Mestert. Ehhez képest neki kellett szégyenkezni, hogy újat hallott a törvényekről, mégpedig azt, hogy mind a szeretet parancsára épülnek. És azt is meg kellett értenie a szabályok nagy tudorának, hogy ha ő betartaná az alapvető két törvényt, akkor kérdését föl sem tette volna. Nagy okosság, isteni bölcsesség ez a jézusi megnyilvánulás. De lehetséges ez nekünk, mai keresztényeknek, földi halandóknak?

Istennek minden lehetséges

Egy másik kérdésben, hogy ki juthat be Isten országába, mondta azt Jézus, hogy bár a gazdagnak nehéz bejutni az Isten országába, Istennek azonban minden lehetséges. És mi tapasztaljuk is, hogy Istennel is minden lehetséges. Vagyis? Hagyatkozzunk a Szentlélekre és ékes szólók leszünk. És még bölcsek is. Menni fog?

Íme, a mai evangélium!

Abban az időben, amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan hallgattatta el a szadduceusokat, köréje gyűltek, és egyikük, egy törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel neki: „Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben?”

Jézus így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson nyugszik az egész törvény és a próféták.”

Mt 22,34-40