A mai evangélium lényege, hogy Jézus maga volt a jel. Jézus nem akarta, hogy csodákkal kelljen igazolnia magát. Azért tett csodákat, mert szerette az embert. Azért is tett csodákat, jeleket, mert meg akarta könnyíteni az embereknek azt, hogy fölismerjék, hogy az Atyától jött.

Mindez fontos, de én most a mai evangéliumból egy másik kérdésre keresem a választ. Mi a kapcsolat a hit és a bölcselet között?

Forrás: Javiermirapeidro képe a Pixabay -ről.

A filozófia a teológia szolgálója

Sokszor mondják, hogy Isten létét a tiszta ész fényénél föl lehet ismerni. Isten mibenlétét azonban csak azért tudjuk megismerni, mert kinyilatkoztatta magát. A kispapok képzésük elején filozófiát tanulnak. Fontos számukra is, akik meghívottak, hogy tudják kinek hittek, ahogy Pál apostol mondja. De Isten megköveteli, hogy racionális úton is közelítsünk hozzá?

Dél királynője

Ezt mondta a mai evangéliumban Jézus Dél királynőjéről: „Az ítéleten majd ezzel a nemzedékkel együtt megjelenik Dél királynője is, és helyeselni fogja elítélésüket, hiszen ő a föld végéről is eljött, hogy hallgathassa Salamon bölcsességét; itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon.”

Salamon bölcs volt, mert ezt kérte Istentől. Dél királynője pedig éhezte és szomjazta az igazságot. A szövegrész, amiből ezt megtudjuk, nyilvánvalóan bizonyítja, hogy Isten nem vak hitet, hanem racionálisan megalapozott és kimunkált hitet vár az embertől.

Tudom, voltak szentek, aki jóformán együgyűek voltak, de hatalmas szívük volt, rengeteg jót tettek. De az átlagembertől elvárja Isten, hogy a maga általános műveltsége szintjén legyen művelt teológiából is.

Bölcselkedni szeretünk

Az emberek többsége szeret bölcselkedni. Sok baráti beszélgetésben teszünk az életre vonatkozó kijelentéseket. Lehetne ezeket úgy tennünk, hogy ne csak a hétköznapok megfigyelésére, hanem tudományos megfigyelésekre, filozófiai igazságokra is alapozzuk őket?

Íme, a mai evangélium!

Egyszer Jézus köré sereglett a csodaváró tömeg, de ő így szólt hozzájuk:

„Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Csodajelet követel, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Ahogy Jónás jel volt a niniveieknek, úgy lesz az Emberfia is jel ennek a nemzedéknek. Az ítéleten majd ezzel a nemzedékkel együtt megjelenik Dél királynője is, és helyeselni fogja elítélésüket, hiszen ő a föld végéről is eljött, hogy hallgathassa Salamon bölcsességét; itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon.

Ninive lakói is ott lesznek az ítéleten ezzel a nemzedékkel együtt, és helyeselni fogják a megbüntetését, mert ők Jónás szavára bűnbánatot tartottak; itt pedig nagyobb valaki van, mint Jónás.”

Lk 11,29-32