Jézus előtti is történtek csodák. Voltak természeti csodák és voltak emberek, próféták által végbevitt csodák. A természeti csodák esetében is mindig volt egy ember, akivel Isten szoros párbeszédben volt. A gyógyulások pedig legtöbbször valamilyen emberi érintés révén jöttek létre. Volt olyan eset is, amikor imádkozó ember kérésére gyógyult fel valaki.

csoda

Forrás DDP fotója az Unsplash-ről.

Jézus után is emberek közreműködtek

A mai evangéliumban Jézus azt mondja a 11 apostolnak, hogy ha kezüket betegekre teszik, akkor ők majd meggyógyulnak. Vagyis emberi közvetítéssel fognak a betegek csodás módon meggyógyulni. De mi történik akkor, ha valaki emberi közreműködés nélkül gyógyul meg?

Nem tudom, hogy a katolikus egyház erről mit tanít, de egészen biztos vagyok abban, hogy ha valaki csak úgy magától meggyógyul, akkor őt Isten maga gyógyította meg. De az is lehet, hogy titokban valaki vagy valakik erőst imádkoztak érte. Vagy a gyógyult maga könyörgött gyógyulásáért. Vagy közbenjárt érte a mennyekben egy szent. A szentek ugyanis arról ismerszenek meg, hogy közbenjárásukra gyógyulás történik.

A szentéavatás feltételei között is ott van a csoda

A szentekről azt állítja az egyház, hogy ők azok, akik hősies fokban gyakorolták életükben a szeretetet. Hogy erről bizonyságot szerezzen az egyház, tanúkat hívnak. A tanúk egy része arról számol be, hogy valamilyen betegségre kérte az illető szentté avatandó közbenjárását és a beteg meg is gyógyult, még pedig csodás módon. (A vértanúk, azaz a mártírok esetében nem kell csodát igazolni azért, mert föláldozták életüket már bizonyossá vált, hogy hősies fokban gyakorolták a szeretetet.) Visszatérve tehát az alapkérdésre, hogy csak ember közreműködésével történhet-e egy másik emberrel csoda, az a válaszom, hogy szinte csak így., de nem csak így.

Fordítsuk meg a kérdést!

Ha valakivel látszólag külső ember akarata és közreműködése révén történik csoda, akkor az nem Isten általi csoda? De! Jézus föltámadása vajon emberi érintésre történt??? A táborhegyi színeváltozás vajon emberi kézrátételre történt? A Jordán vizénél a Lélek emberi hívásra érkezett?

Ezek alapján azt gondolom, hogy Isten nem minden csodájához szükséges emberi közbeavatkozás. És ezek hatalmas csodák!!!

Íme, a mai evangélium!

Abban az időben Jézus megjelent a Tizenegynek, és így szólt hozzájuk:

„Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek! Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. A híveket ezek a jelek fogják kísérni: A nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek a kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik. Ráteszik a kezüket a betegekre, és azok meggyógyulnak.”

Az Úr Jézus, miután ezeket elmondta nekik, felvétetett a mennybe, és helyet foglalt az Isten jobbján. Ők pedig elmentek, és mindenütt hirdették az evangéliumot. Az Úr együtt munkálkodott velük, és az igehirdetést megerősítette a jelek által, amelyek kísérték őket.

Mk 16,15-20