Ha elolvassuk Jézus 8 állítását a boldogságról, akkor azt gondolhatjuk, hogy a fogyatékkal élő ember a boldog. Azok a boldogok, akik valaminek híján vannak. Legalább is olyasmiknek a híján, amit az emberek a világban az érvényesülés eszközeinek tekintenek.

Hogy ez mennyire így van, abból is látszik, ahogy Lukács evangélista ír a boldogmondásokról.

„Boldogok vagytok ti szegények! Tiétek az Isten országa. Boldogok, akik most éheztek! Majd bővelkedni fogtok. Boldogok, akik most sírtok! Sírástok nevetésre fordul. Boldogok vagytok, ha gyűlölnek az emberek, ha kiközösítenek és szidalmaznak titeket, ha rossz hírbe hoznak az Emberfiáért! Örüljetek azon a napon és ujjongjatok: jutalmatok nagy lesz a mennyben. Atyáik éppen így bántak a prófétákkal. De jaj nektek, gazdagok! Már megkaptátok vigasztokat. Jaj nektek, akik jóllaktatok! Majd éhezni fogtok. Jaj nektek, akik most nevettek! Keseregni és sírni fogtok. Jaj, ha az emberek hízelegnek nektek! Atyáik éppen így tettek a hamis prófétákkal.” (Lk6 20-26)

 

Jaj nektek!

Mint látjuk, Lukács elmondja, hogy a gazdagok és vigadozók megkapták jutalmukat. Azt a jutalmat, amit az élvezetek jelentenek. Akik viszont most szenvednek és kutatják az igazságot, majd egyszer megkapják a jutalmukat.

Ez érthető és azt sugallja, hogy a jók a másvilágon részesülnek minden értékesben. Ezek szerint boldog az, aki jóindulatú és hiszi, hogy érdemes várnai a jövendő jutalomra. Ez a szöveg első olvasata. De ha mélyére nézünk a Máté szerinti evangéliumnak, akkor meglátunk valami mást is.

Vágyakozás

Azok az emberek, akiket Jézus boldogként leír a vágyak emberei. Szelídek, nem törekednek másoktól hasznot szedni, ha bántják őket, megbocsátanak. Úgy teszik ezt, hogy közben éhezik és szomjazzák az igazságot.

Ebből érthetjük meg, hogy a boldogság nem más, mint a Jóra való vágyakozás. Az Istenre, a legszentebbre való vágyakozás. Az emberi boldogság lényege, hogy Istennel találkozhat. Akik elhitték, hogy Istentől jött Jézus és követni kezdték, mind ráéreztek erre a lelkiállapotra. Ezt az állapotot nem lehet leírni, de bárki átélheti, aki elfogadja Jézust. Te voltál már tartósan boldog?

Íme, a vasárnapi evangélium!

Abban az időben: Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:

„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.

Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.

Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.

Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.

Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.

Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.

Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.

Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.

Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben.”

Mt 5,1-12a