A mai evangéliumot nem teológiai vagy filozófiai szemszögből, hanem erkölcsi szemszögből nézem. Mi történt az evangélista szerint? Jézus megszólította Pétert, Andrást, Jánost és Jakabot, hogy jöjjenek és kövessék őt. Erre a későbbi apostolok mindenkit faképnél hagytak és első szóra követték a Mestert.

Forrás: Paul C Lee képe a Pixabay -ről.

Mikor menjünk első szóra?

Ha téged megszólítana a Mester, hogy legyél emberek halásza, első szóra mennél? Ha nem, miért? Erről a helyzetről is van az evangéliumban egy példabeszéd. Valaki nagyon szeretné követni Jézust, de megkéri őt, hogy előbb hadd temesse el a halottját. Jézus ezt a késedelmességet alkalmatlanságnak tartja. Veled volt már ilyen? Hogy mentél volna Jézus ügyén fáradozni, de előbb még… Lehet, hogy volt, lehet, hogy csak azt gondoltad, hogy volt. Légy óvatos!

Nekünk nem kortársunk Jézus!

Az apostolok valóságos emberként találkoztak Jézussal, aki szemük láttára igazolta magát csodáival. Nekünk nincs Istenről ilyen tapasztalatunk. Ha az az érzésünk támad, hogy valamilyen feladatra Isten hív, jobb, ha alszunk rá egyet. Vagy megkérdezünk egy nálunk tapasztaltabb embert a hívásról. De ha az utcán valaki elesik…

Azonnali segítségek

Isten sokszor hív bennünket kis feladatokra. Valaki elájul a váróteremben és mi mellette ülünk. Na, ilyen esetben azonnal segítenünk kell. Vagy falunkban a vasárnapi misét a jól megszokott 10 óráról 8 órára teszik át. Ilyenkor föl kell kelni reggel korán és menni kell.

Napi kérdés

A mai evangélium margójára mégis csak két kérdés kívánkozik. Te mikor halogattad utoljára a döntést arról, hogy kövesd Jézust? Mit tennél a mai eszeddel? Érdemes átgondolni!

Íme, a mai evangélium!

Miután Keresztelő Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, és hirdette az Isten (országáról szóló) evangéliumot: „Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.”

Amikor a Galileai-tó partján járt, látta, hogy Simon és testvére, András, akik halászok voltak, éppen hálót vetnek a tengerbe. Jézus megszólította őket: „Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket.” Azok rögtön otthagyták hálóikat, és követték őt.

Amikor kissé továbbment, meglátta Jakabot, Zebedeus fiát, és testvérét, Jánost, amint a hálóikat rendezgették a bárkában. Őket is mindjárt meghívta. Erre otthagyták apjukat, Zebedeust a halászlegényekkel együtt a bárkában, és követték őt.

Mk 1,14-20