Tegnap a papi és szerzetesi hivatások vasárnapja volt. A tegnap elhangzott evangélium ma is visszacseng. A főszereplő a jó pásztor. Jézus maga meg is mondja, hogy a ki lehet jó pásztor. Az, aki a kapun megy be. De, hol van az a kapu?

Forrás: Michał Lech képe a Pixabay -ről.

Az út, az igazság, az élet és a kapu..

Jézus most az állítja magáról, hogy Ő kapu, amelyen a jó pásztor, a pap, bejuthat a nyájhoz. Ezt értjük. A juhok a hívek, a pásztor lelkipásztor, azaz pap. De ki az őr, aki ajtót nyit a pásztornak?

Nem szoktuk meg Jézustól, hogy feleslegesen tegyen szereplőket a példabeszédeibe. De az is sajátossága a példabeszédeinek, hogy a megragadott élethelyzetet pontosan írja meg és így nem lehet minden konkrét szereplőnek mindig megfeleltetni egy üdvtörténeti szereplőt.

Most mégis az az érzésem, hogy az őr nem csak az életszerűség, az „élethűség” miatt került bele a történetbe. Az őr az, aki kinyitja a kaput. Ha a Kapu Jézus, akkor az Őr is egy Jézushoz mérhető személy lehet.

Az Őr az Atya vagy a Szentlélek?

 Nem néztem utána a gazdag egyházi irodalomban, hogy mit tanítanak a szentek és bibliatudósok az őrről. Most nem az egyház tanítását adom tovább, hanem a magam megérzését. Ha az őr nagyobb, mint Jézus, akkor az az Atya lehet. De ha együttműködő, aki a juhokat és a pásztorokat csalhatatlanul felismeri és hívja, akkor az a Szentlélek. Én a Szentlélekre gondolok. Neked mi a véleményed erről a gondolatról?

Íme, a mai evangélium!

„Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshol, az tolvaj és rabló. Aki viszont az ajtón megy be, az a juhok pásztora. Az őr ajtót nyit neki, a juhok pedig hallgatnak szavára. Nevükön szólítja juhait, és kivezeti őket. Miután mind kivezette, előttük halad, és a juhok követik, mert ismerik a hangját. Az idegent nem követik, sőt elfutnak tőle, mert az idegen hangját nem ismerik.”

Jézus ezt a hasonlatot mondta nekik, de ők nem értették meg, hogy miről beszél. Jézus ezért így folytatta: „Bizony, bizony, mondom nektek: Én vagyok az ajtó a juhok számára. Akik előttem jöttek, azok tolvajok és rablók. Nem is hallgattak rájuk a juhok. Én vagyok az ajtó: aki rajtam keresztül megy be, az üdvözül, ki- és bejár, s legelőre talál. A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen.”

Jn 10, 1-10