A mai evangéliumból megismerünk két utat, ahogy Jézust meg lehet találni. Az egyik András útja, a másik, Péter útja.

András útja

András késztetést érzett arra, hogy várja erősen a Messiást. Benne volt Izrael királya várásának a feszültsége és saját megtisztulásának a vágya. Vallási élményre és elköteleződésre volt szüksége a lelkének, így csatlakozott Keresztelő Szent Jánoshoz. Ez azért volt jó választás, mert János nem magát akarta megszerettetni saját tanítványaival, hanem az igazságot.

hivatás

Forrás: Free-Photos képe a Pixabay -ről.

Péter útja

Péter végezte napi munkáját. Élte kora halászainak életét. Időben megházasodott. Külső szemlélő sosem gondolta volna, hogy Isten ügyeiben ennyire elmélyült életét él. De nem mozdult, nem „szenteskedett”. Viszont, amikor testvére hozta a hírt, hogy megtalálta a Messiást, azonnal fölkereste.

Melyik szereplőt látjuk napjainkban?

Járnak köztünk Andrások és élnek köztünk Péterek.

Vajon, azok a városi fiatalok, akik különböző keleti vallások közösségeihez csatlakoznak, nem hasonlítanak-e Andráshoz? S vajon nem Péterek-e, akik a keresztények életét élik legbelül, de még nem jött hozzájuk senki, hogy az Egyházba hívja őket. S akik templomba járnak, András vagy Péter útján jutottak-e oda?

Íme az evangéliumi részlet!

Abban az időben (Keresztelő) János ott állt két tanítványával, és mihelyt meglátta Jézust, amint közeledett, így szólt: „Nézzétek, az Isten Báránya!” Két tanítványa hallotta, hogy (János) ezt mondta, és követni kezdte Jézust. Amikor Jézus megfordult, s látta, hogy követik, megkérdezte: „Mit kívántok?”
Azok ezt felelték; „Rabbi – ami annyit jelent, hogy Mester –, hol laksz?”
„Jöjjetek, nézzétek meg!” – mondta nekik. Elmentek tehát vele, megnézték, hogy hol lakik, és aznap nála maradtak. Ez a tizedik óra körül volt.
A kettő közül, akik hallották ezt Jánostól és követték (Jézust), az egyik András volt, Simon Péter testvére. Ő először testvérével, Simonnal találkozott, és szólt neki: „Megtaláltuk a Messiást, vagy más szóval a Fölkentet”, és elvitte Jézushoz.
Jézus rátekintett, és így szólt hozzá: „Te Simon vagy, János fia, de Kéfásnak, azaz Péternek fognak hívni.”
Jn 1,35-42