Sokan gondolják azt, hogyha két ember között jó a kémia, akkor jól fognak együttműködni. Ha nem jó a kémia, akkor meg jöhet akármilyen szabályozás és érdek, nem fognak jól együttműködni. Ezek alapján azt mondhatnánk, hogy minden veszekedés és békétlenség oka a felek rossz kémiája. Jézus mást tanított erről.

Forrás: rottonara képe a Pixabay -en.

A családi viták alapja

Jézus a mai evangéliumban rávilágít arra, hogy az Ő kereszthalála után a családon belüli törésvonalak is a benne hívők és a benne nem hívők között fognak húzódni. Ez az ő környezetében azt is jelentette, hogy nem a Heródes-pártiak és a szadduceusok közötti viták lesznek a legélesebbek, hanem a benne hívők és az Őt tagadók közötti viták.

És ez így is lett. Izrael lakóinak egy része megtért és keresztényként élt tovább, mások pedig megmaradtak zsidó hitükben. A zsidók sokáig üldözték is a keresztényeket.

A történelem folyamán aztán volt sok olyan helyzet, amelyben keresztények háborúskodtak keresztényekkel. De ne tévedjünk! Krisztus ma arról beszél, amikor egy nem valláson alapuló társadalomban vannak követői és ellenségei. Mintha mai mondandója a mi szekularizált világunkra lenne szabva. Mert ma vannak családok, ahol hívők és hitetlenek küzdenek egymással, csak úgy, hogy a gyerekek észre ne vegyék. De a sok negatív példánál jobban cáfolja a kémiaelmélet helyességét az, ahogy a szerzetesrendek működnek.

Rossz a kémia és még sincs békétlenség

Szerzetesrendek tagjai szokták mondani, hogy ők nem lettek volna egymásnak barátai, ha iskolás korukban találkoznak. Nem. Mert nagyon különbözőek. Mégis jó és gyümölcsöző a kapcsolatuk. Ez azért van, mert a céljaik azonosak? Mert ugyanazt szeretik? Mert ugyanazok a példaképeik? Igen. De a dolog legmélyén az van, hogy Isten hívására kerültek a rendbe – Isten pedig tudja, hogy mit csinál.

Te azon a helyen vagy, ahová Isten hívott?

Íme, a mai evangélium!

„Azért jöttem, hogy tüzet gyújtsak a földön. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon. Keresztséggel kell megkereszteltetnem. Mennyire várom, hogy ez beteljesedjék!

Azt gondoljátok, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Mondom nektek, nem azt, hanem szakadást. Ezentúl, ha öten lesznek egy házban, megoszlanak egymás között: három kettő ellen, és kettő három ellen. Szembekerül apa a fiával és fiú az apjával, anya a lányával és lány az anyjával, anyós a menyével és meny az anyósával.”

Lk 12,49-53