A mai evangélium szerint semeddig sem maradhat titokban a csoda. Hiába mondja Jézus annak az embernek, aki leprából gyógyult, hogy ne beszéljen senkivel a gyógyulásáról, a meggyógyult ember széltében-hosszában terjeszti a csoda hírét. A dolog érthető. A meggyógyult ember boldog. De Jézus szándéka is érthető. Még nem jött el az Ő órája. Még szeretne néha magányt. Szeretne fölkészülni a küldetésére: megváltó halálára és feltámadására.

Forrás: Gianni Crestani képe a Pixabay -ről.

A világ legnagyobb csodája

A világ legnagyobb csodája Jézus feltámadása. Pilinszky János, költő azért tartotta a feltámadást biztosan igaznak, mert olyan csendes volt. Jézus csak azoknak jelent meg feltámadása után, akiknek – mint az emmauszi tanítványoknak – lángolt a szívük, amikor Őt hallgathatták. Akiknek nem a csoda kellett, hanem maga a Mester.

Vannak-e ma is csodák?

Egész biztos, hogy vannak. Nem csak a hatvanas évek végén elhunyt Pió atya tett csodákat. A korunkban szentté avatott emberek is tesznek csodákat. A szentté avatás egyik feltétele ugyanis az, hogy igazolni kell, hogy valaki a boldoggá avatottól kér gyógyulást és kap is. Ezeket a csodákat dokumentálni kell.

Magyarországon 40 évig egyetlen csodát sem dokumentáltak?

A szocializmus idején nem avattak magyar szenteket. Ezt nem tűrhette a hatalom. Pedig akkor is voltak csodák. Azokat azonban nem Rómában, hanem az ÁVÓ és utód intézményei irattárában dokumentálták. Jézus azonban azt ígérte, hogy nem lesz semmi, ami ki ne tudódna. Egészen biztos vagyok abban, hogy egyszer eljön egy olyan korszak, amikor valaki kikutatja az összes eltitkolt csodát. Hogy az mikor lesz, egyelőre csak Isten tudja. De lesz!

Íme, a mai evangélium!

Abban az időben egy leprás jött Jézushoz. Térdre borult előtte, és így kérlelte: „Ha akarod, te megtisztíthatsz engem!” Jézusnak megesett rajta a szíve. Kinyújtotta kezét, megérintette, és azt mondta neki: „Akarom! Tisztulj meg!” Erre rögtön elmúlt a leprája, és megtisztult. Jézus szigorúan ráparancsolt, azonnal elküldte, és így szólt hozzá: „Nézd, senkinek se szólj erről, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és tisztulásodért ajánld fel a Mózes által rendelt áldozatot, bizonyságul nekik.”

Ő azonban, alighogy elment, mindenfelé hirdetni és híresztelni kezdte a dolgot. Emiatt Jézus nem mehetett többé nyilvánosan a városba, inkább távolabbi, elhagyatott helyeken tartózkodott. Mégis, mindenünnen özönlöttek hozzá az emberek.

Ezek az evangélium igéi.

Mk 1,40-45