A farizeusok emberek voltak. Róluk mondja Márk evangélista, hogy kísértették Jézust. Ebből következne, hogy az ember is képes kísérteni, nem csak a gonosz szellem.

De mi a kísértés?

A kísértéssel magyarra fordított jelenségeknek két fajtája van. Az egyiket próbatételnek, a másikat bűnrevitelnek nevezi a Katolikus Lexikon. Ez utóbbiról ezt írja: „Ez utóbbi a Sátán, az embertársak és az emberben lakozó rosszra való hajlam „műve”…”

Forrás: Pexels képe a Pixabay -ről.

A farizeusok célja

A farizeusok olyasmit akarhattak, amit a Sátán akart a pusztában. Olyan jelet kérhettek Jézustól, ami istenkísértés lett volna. Hogy pontosan mit mondtak, milyen rosszra akarták rávenni Jézust, azt az evangélista nem írta le, hogy ne adjon ötletet későbbi korok farizeusainak. A szöveg inkább példamutatás az Istenhez hűségeseknek arra, hogy mit tegyenek, ha bűnre akarják őket vinni.

Mit tehetünk a bűnrevitel ellen?

Maradjunk emberek. Reagáljunk lelkünk mélyéből. Nyugodtan mondhatunk túlzásokat vagy általánosításokat válaszul. A lényeg, hogy hitelesek maradjunk. És utána nyugodtan hagyjuk faképnél korunk farizeusait. Beléjük fog ragadni a szó.

Íme, a mai evangélium!

Mikor kiszállt, a farizeusok elkezdtek vele vitatkozni, és kísértették őt, égi jelet kérve tőle. Ekkor lelke mélyéből felsóhajtott és azt mondta: ,,Miért kér jelet ez a nemzedék? Bizony, mondom nektek: nem kap jelet ez a nemzedék.'' Azután otthagyta őket, ismét a hajóba szállt, és átkelt a túlsó partra.

Mk 8, 11-13