Miért ne dolgozhatna egy gyakorló katolikus egy óriási webáruháznál? Vagy miért ne lehetne programozó egy közösségi médiához tartozó tech cégnél? Miért ne lehetne bérszámfejtő egy hatalmas tech cég magyarországi részlegében? A válasz egyszerű: szeretné minden normális gyakorló katolikus minél inkább elkerülni a strukturális bűnben való részesülést. De mi az a strukturális bűn?

Forrás: VIN JD képe a Pixabay -ről.

Már így is nyakig benne vagyunk

A strukturális bűnökkel kevesen foglalkoznak, kevesen tudják, hogy mi az, pedig fogyasztóként szinte mind nyakig benne vagyunk. A strukturális bűn közösségi bűn. Sok kis emberi bűn összeadódásából, szokássá válásából és kikerülhetetlenségéből kialakuló bűnös társadalmi gyakorlat. A legtöbben már készen kapjuk, de nem teszünk ellene semmit.

Ilyen bűn, hogy nem kérünk és nem adunk számlát, ha vállalkozót foglalkoztatunk, vagy ha mi dolgozunk vállalkozóként. De ilyen bűn volt az is, hogy a hulladékot nem gyűjtöttük szelektíven. Aztán jöttek bátrak, akik mertek rendet rakni, új struktúrát kialakítani. De hogy jön ez a nagy tech cégekhez?

Bűnös struktúra-e egy keresőmotor?

Hogyan lehet bűnös egy keresőmotor struktúrája? Nagyon egyszerűen. Van egy saját maga által kidolgozott rendszere, amelyet saját okai miatt, saját maga megszeg. Ez olyan, mintha a farizeizmus rendszert, struktúrát alkotna. De más példa is van internetes strukturális bűnre.

Ha egy közösségi platform a saját hirdetésekre vonatkozó szabályait nem adja egy kézikönyvben közre, és az nem letölthető és kinyomtatható, akkor az egy olyan rendszer, ami bűnös. De vajon bűnrészes-e, aki ennek a rendszernek dolgozik, mint takarító?

Különböző mértékben bűnös az ember a strukturális bűnökben

A bűnös struktúrákat érdemes kerülni, de nyilvánvaló, hogy aki egy tech cég irodáit takarítja, az nem olyan mértékig felelős, mint aki kitalálja az algoritmust, amibe az is be van építve, hogy milyen esetekben térjen el a keresőmotor az általános, mindenre és mindenkire vonatkozó szabályoktól.

Az is világos, hogy a hirdetési szisztéma kitalálói sokkal nagyobb felelősséggel tartoznak, mint egy kisvállalkozó, egy villanyszerelő, aki nem tudja máshol hirdetni a szolgáltatását, mint valamilyen tech cég platformján. De!

A bevontság fokát csökkenteni lehet

Minden katolikus ember felelős a családjáért. El kell tartania gyerekeit. Ehhez dolgoznia kell. Mivel a tech cégek már most monopolhelyzetben vannak, így kikerülhetetlenek. A kérdés, hogy meg tudja-e találni egy katolikus azt a kellő távolságot a bűnös struktúrában a főbűntől, ami még nem veszélyezteti a családját. Mi kell ehhez? Sokat kell imádkozni. Szabad próbálkozni is. A helyes erkölcsi magatartást épp úgy tanulni kell, mint minden mást. Csak egyet ne tegyünk! Ne ámítsuk magunkat azzal, hogy rajtunk semmi nem múlik. És legyünk öntudatosak, mert ami rajtunk múlik, azt helyettünk senki nem tudja megtenni. Isten erkölcsös világában ugyanis nincsenek csereszabatos emberek. A te feladatodra csak te vagy jó. Mit tettél eddig?