Isten utolsó előtti ítélete egy szóban: figyelmeztetés. Amolyan szóbeli elítélés. Nem akárkitől. Nem prófétától, hanem magától Istentől, a Második Isteni Személytől. A mai evangélium ennek ékes példája. Hiszen Jézus azt állítja, több városról, hogy rosszabb sorsa lesz az ítélet napján, mint Szodomának. De ezzel ad még egy esélyt Korozainnak és Betszaidának. Hiszen amíg nincs itt az utolsó ítélet, addig megtérhetnek a város lakói. De itt felmerül egy kérdés. Lesz kollektív büntetés az utolsó ítéletkor?

Forrás: Peggy Choucair képe a Pixabay -ről.

Lesz kollektív büntetés az utolsó ítéletkor?

Nem. Nem lesz. Miért lehetünk ebben biztosak? Több bibliai történetből is meggyőződhetünk arról, hogy Istennél nincs kollektív büntetés. A legismertebb az a történet, amikor Ábrahám alkudozik az Úrral a városáért. Ha csak 5 igazat talál Isten, megkegyelmez a városnak. Vagyis 5 igaz ember megmenthet másik ötezret. A kollektív bűnösség logikájának éppen az ellenkezője az igaz.

A másik történet már evangéliumi. Nem is történet, inkább példabeszéd. Jézus arról beszél, hogy a konkoly és a búza együtt nő, ember szét ne válassza. Az aratáskor kerül csak a konkoly a tűzre. Addig nem kell bántani a búza között megbúvó konkolyt. Sok bibliamagyarázó mondja, hogy ebbe a hasonlatba nem fér bele, de a rossz emberek, akiket a konkoly szimbolizál, jóvá válhatnak.

Vagyis: Isten mindenkit személy szerint ítél meg. Élete és hite alapján, tekintettel tehetségére, körülményeire és emberi adottságaira. Ne féljünk az utolsó ítélettől, hanem szeressünk egy kicsit jobban. Ránk fér???

Íme, a mai evangélium!

Jézus egyszer így korholta azokat a városokat, amelyekben a legtöbb csodát tette, és mégsem tartottak bűnbánatot:

Jaj, neked, Korozain! Jaj, neked, Betszaida! Ha Tiruszban és Szidonban történtek volna azok a csodák, amelyek nálatok történtek, már régen bűnbánatot tartottak volna, szőrzsákba öltözve és hamuba ülve. Mondom nektek: Tirusz és Szidon városának tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint nektek.

És te, Kafarnaum! Azt hiszed, az égig emelkedel? A pokolba süllyedsz. Ha Szodomában történtek volna a nálatok történt csodák, mind a mai napig fennállna.

Azt mondom nektek: Szodoma földjének tűrhetőbb sorsa lesz az utolsó ítélet napján, mint neked, Kafarnaum.

Mt 11,20-24