Először tisztáznunk kell, hogy mit értsünk tökéletes emberen. Jézus a mai evangéliumban azt írja le, hogy Isten szemében az a tökéletes, aki tökéletes a szeretetben. Aki annak, aki ki akarja használni, nem csak hogy engedi, de olyat is megtesz, amit nem is kértek tőle. Akik szeretettel bánnak azokkal, akik őket bántják. De mindez mire jó?

A tökéletesség meghökkent

Vajon mit vált ki egy haragos, akaratos, törpe diktátorból, ha tökéletes szeretet gesztusával találkozik? Először meghökkenti. Nem látok bele Isten gondolataiba és terveibe, de azt feltételezem, hogy az egyik ok, amiért Jézus azt írja elő követőinek, hogy ne szálljanak szembe az őket bántókkal és kihasználókkal, az az, hogy a bántókat és kihasználókat szeretné meglepetni követői által. De ez lenne a tökéletesség?

szeretet

Forrás: Kerryanna Kershner képe a Pixabay -ről.

Tökéletes nem lehetek, de

Nem hiszem, hogy Szűz Márián kívül volt tökéletes ember a történelemben. Ez viszont nem jelenti azt, hogy akkor ne is próbáljunk tökéletessé formálódni. Ahogy édesapámtól tanultam, az eszményeket nem azért kell ismernünk, hogy holnapra már eszményiek legyünk, hanem azért, hogy tudjuk, merre menjünk. Ezt a gondolatot még szeretném egy másikkal kiegészíteni.

Lehetnek tökéletes tetteim

A tökéletesség gyakorlati dolog. Tökéletessé a tanítás megismerését követően tettek által válunk. Ha nem is vagyunk tökéletesek, de lehetnek tökéletes tetteink. Minél többször teszünk valamit szeretetből, annál könnyebb lesz egy új helyzetben felismerni, hogy mi az ott lehetséges tökéletes cselekvés. A mai evangélium ne lehangoljon bennünket, hanem gondoljunk magunkra, hogy amikor még mi sem törekedtünk a tökéletességre, mint jelen üldözőink most, Isten már akkor is ránk ragyogtatta Napját és felüdítette esővel száraz világunkat. Ez reményt ad.

Íme, a mai evangélium!

Hallottátok, hogy azt mondták: Szemet szemért, és fogat fogért [Kiv 21,24]. Én viszont azt mondom nektek: ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem aki megüt téged a jobb arcodon, fordítsd oda neki a másikat is. És aki pereskedni akar veled és el akarja venni a köpenyedet, engedd át neki a ruhádat is; s ha valaki kényszerít téged egy mérföldnyire, menj el vele kettőre. Aki kér tőled, annak adj, és attól, aki kölcsön akar kérni tőled, el ne fordulj. Hallottátok, hogy azt mondták: Szeresd felebarátodat [Lev 19,18] és gyűlöld ellenségedet. Én viszont azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért, hogy fiai legyetek mennyei Atyátoknak, mert ő fölkelti napját a gonoszokra és a jókra, s esőt ad igazaknak és gazembereknek. Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi lesz a jutalmatok? Nemde a vámosok is ugyanezt teszik? És ha csak a testvéreiteket köszöntitek, mi rendkívülit tesztek? Nemde a pogányok is ugyanezt teszik? Ti tehát legyetek tökéletesek, mint ahogy a ti mennyei Atyátok tökéletes.

Mt 5,38-48