A mai evangéliumot a koronavírus járvány okozta lelassulás és azzal járó leegyszerűsödés felől néztem és rájöttem, hogy a mai igében a csendeket kell megtalálnom.

Olyan ez, mint mikor hárman-négyen beszélgetnek és valaki fölemleget egy szeretett, közös halottat. Egy darabig biztos, hogy csend lesz. Nem mindegy, hogy ebben a csendben milyen lelkiállapotba kerülünk. És az sem mindegy, hogy ez a csend hol található a szent szövegekben. Ugyanis ezek a csendpontok azt jelzik, hogy hol van az emberi gondolkodás határa, és hol kezdődik az isteni kinyilatkoztatás bölcsessége.

Forrás: PIRO4D képe a Pixabay -ről.

Három csöndpont

Ha elolvassuk Jézus életének ezt a fontos epizódját, akkor három csöndpontot találunk benne. Az első ott van, amikor meghallják a názáretiek, hogy Jézus tudja, hogy hazájában nem hiszik el róla, hogy Istentől jött. Jézus csak megfogalmazza, amit maga körül érez, és a többiek rájönnek, hogy leleplezte őket. Megáll a lehelet a levegőben.

A második csöndpont ott van, mikor befejezi Jézus a hasonlatát. A zsinagógában levők ekkor már rettentő mérgesek. Itt beáll az agresszió előtti csönd.

A harmadik csöndpont pedig akkor következik be, mielőtt Jézus elindul az őket szikláról lelökni akarók között. Ott van valami nagy csönd, amikor Jézus megérezteti hatalmát, s ez előtt meghajolva, mindenki átengedi. Jézus életben marad. Hogy mi történt, nem tudom. Azt sejtem, hogy a Lélek vagy az Atya valami titkos módon szólt mindenkihez, amiből rájöttek, hogy nem árthatnak Jézusnak.

Mit jelenthet ez nekünk ma?

Ne féljünk! Ha minden leáll, a Lélek akkor is működni fog. Az Atya akkor is gondoskodik rólunk. Ha nehéz lesz, mint Olaszországban, akkor pedig hitünk végső próbakövéhez érkezünk: elhisszük-e, hogy nekünk a horizont nem a föld, hanem a menny. Ez a legfőbb vígasztalás.

Íme, az evangélium igéi!

A názáreti zsinagógában Jézus így beszélt a néphez: „Bizony mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában. Igazán mondom nektek, sok özvegy élt Izraelben Illés idejében, amikor az ég három évre és hat hónapra bezárult, úgyhogy nagy éhínség támadt az egész Földön. De közülük egyikhez sem kapott Illés küldetést, csak a szidoni Száreptában élő özvegyasszonyhoz. Ugyanígy Elizeus próféta korában is sok leprás élt Izraelben, s egyikük sem tisztult meg, csak a szíriai Námán.”

Ezt hallva, a zsinagógában mind haragra gerjedtek. Felugrottak, kiűzték Jézust a városon kívülre, és fölvezették arra a hegyre, amelyen városuk épült, a szakadék szélére, hogy letaszítsák. De ő áthaladt közöttük, és eltávozott.

 Lk 4,24-30