Talán anakronizmusnak tűnik, de a próféták a nagy ideológiák híveire veszélyesek. Lehet, hogy elfogadhatóbb, ha azt mondom, a próféták a mindenkori „eszmegyártókra”, „eszmeterjesztőkre” és „eszmehaszonélvezőkre” veszélyesek. Ez egy sarkos állítás, de nem csak az enyém.

Szent II. János Pál pápa küzdelme

II. János Pál pápa mondta azt, hogy a katolikusok ellenségei jobban félnek a katolikusok szavaitól, mint tetteitől. A hit ugyanis szavakkal adható át, és tettekben nyilvánulhat meg. Mások jó tettei megindíthatják az emberi szívet, de ahhoz, hogy a szív célt is találjon jóságához, ahhoz tanítás kell. Éppen ezért félnek az ideológusok attól, hogy keresztény emberek elmondják a maguk tapasztalatait a Szeretetről.

próféta szeretet

Forrás: Ben White képe Unsplash-ról.

De miért veszélyes a prófétai szó az ideológusokra?

Egyrészt, mert követőiket elvonja tőlük, másrészt mert úgy vonja el, hogy le is leplezi tévedéseiket és hazugságaikat. Így aztán a nagy ideológiák haszonélvezői terveket szőnek, hogy elhallgattassák, és lelkileg agyon gyötörjék a prófétákat. Jelen korunk cselszövőinek stratégiája, hogy ki kell iktatni a közbeszédből olyan szavakat, amelyek értékítéletek kifejezésére alkalmasak. Magyarán: ne állíthassuk valamiről, hogy jó, ami Isten szerint jó; és arról se mondhassuk, hogy rossz, ami Isten szerint rossz. Számukra egy üzenetem van: amit tesznek rossz, de ők maguk egyetlen döntéssel jóvá válhatnának. Olvassa ezt a posztot valaki közülük?

Íme, a mai olvasmány!

Ezt mondták: ,,Jöjjetek, szőjünk terveket Jeremiás ellen, mert nem veszhet el a törvény a paptól, sem a tanács a bölcstől, sem az ige a prófétától! Jöjjetek, verjük őt meg nyelvvel, és ne figyeljünk egyetlen szavára sem!'' Figyelj rám, Uram, és halld meg ellenfeleim hangját! Vajon rosszal szokás-e fizetni a jóért, hogy vermet ástak lelkemnek? Emlékezz rá, hogy színed előtt álltam, hogy javukra szóljak, hogy elfordítsam haragodat róluk!

Jer 18, 18-20