Jézus szívesen beszélgetett emberekkel. Szívesen tanította is őket. Gyakran étkezett módosabb embereknél. Mikor meghívták Péter házába, örömmel elfogadta a meghívást, és meggyógyította Péter anyósát. Már nyilvános működése is egy lakodalommal vette kezdetét, amire hivatalos volt. Szóval: élénk társadalmi életet élt.

farizeusok Szent Péter feltámadás

Forrás: Robert Cheaib képe a Pixabay -ről.

A helyzet

Mégis voltak olyanok, akik elhallgattak miután Jézus kérdést intézett hozzájuk. De vajon miért? A mai evangéliumban kereshetjük erre a kérdésre a választ. A történetből megtudjuk, hogy Jézus szombaton gyógyított. Egy embert gyógyított meg. Erre vendéglátóiban feszültség keletkezhetett, hiszen ők, a farizeusok mindig megtartották a szombati nyugalom szabályait. Ezt érezte meg a Mester. Ezért tett föl nekik egy kérdést arról, hogy a szombat megtartását sérti-e az emberszeretet szerinti cselekedett. Mivel kérdésére nem kapott választ, ezért újabb kérdést tett föl: „Ha valamelyiktek szamara vagy ökre szombaton kútba esik, nem húzza-e ki azonnal?”. És felelet helyett ismét beállt a csönd.

Csak a farizeusok nem válaszolnak?

Bár ebben a történetben minden kor mindenkori farizeusai magukra ismernek, én nem gondolom, hogy csak a farizeusok azok, akik nem válaszolnak Jézusnak. Azt is tudjuk, hogy a farizeusok közül is volt, aki beszélgetett Jézussal. A kulcs egy kicsit más. A helyes válaszra is a Mennyország kulcsának őrzője nyit nekünk ajtót. Mert ő képes volt kimondani Krisztusnak, hogy „Uram, Te mindent tudsz”. Akik nem ezzel az alázatos szeretettel viseltetnek Jézus Krisztus iránt, azok nem fognak a kérdéseire válaszolni.

És tudjuk, hogy Péter apostol azután mondta ezt a hitvallást, miután háromszor elárulta Jézust. De Jézus nem az elbukót látta benne feltámadása után, hanem azt, aki mindent megbánt, és szeretve tisztelte meg tisztelve szerette az Istent.

Te mikor beszéltél utoljára imában Jézussal?

Íme, a mai evangélium!

Az egyik szombaton Jézus betért egy vezető farizeus házába, hogy nála étkezzék. Az ott tartózkodók figyelték őt.

Akkor eléje állt egy vízkóros ember. Jézus megkérdezte a törvénytudókat és farizeusokat: „Szabad-e szombaton gyógyítani?” De azok nem válaszoltak. Erre ő megérintette a beteget, meggyógyította és elbocsátotta.

Azután a jelenlevőkhöz fordult: „Ha valamelyiktek szamara vagy ökre szombaton kútba esik, nem húzza-e ki azonnal?” Azok semmit sem tudtak felelni neki.

Lk 14,1-6