Szörényiék dala jutott eszembe a mai evangéliumról. Ők azt kérdezik, hogy miért hagytuk, hogy így legyen. Az én kérdésem ez: Miért hagyjuk, mi Krisztus követői, hogy begyöppedt, ókonzervatív, kirekesztő közösségként tekintsenek ránk?

Forrás: Ri Butov képe a Pixabay -ről.

A krisztusiak az igazi forradalmárok

A forradalmárok mindig az egyházat támadják. Állandó megújítási lázban égnek. Mindig a javak újraelosztásán törik a fejüket. Hogy ezt megtehessék, erőszakkal elvesznek javakat azoktól, akiknek van. Jóktól és rosszaktól, szorgalmasoktól és harácsolóktól. Számukra van egy érdekes hírem: Jézus, akinek az egyházát minden valamirevaló haladó üldözni szokta, maga volt az egyetlen igaz forradalmár. Miért? Erre ad választ a mai evangéliumi részlet.

Add oda önként!

Jézus együtt étkezik farizeusokkal. Előállít egy helyzetet, amire tudja, hogy a farizeusoknak reagálni kell: nem mos kezet étkezés előtt. Tudja, hogy rá fognak szólni. Készül egy tökéletes válasszal. Erőteljesen, de csak szavakkal rá akarja bírni a hittudósokat, hogy a szabálytalanságok révén szerezett vagyonukat osszák szét a rászorulók között. Azt szeretné elérni, hogy a farizeusok lelkében forradalom söpörjön végig, és hordja ki onnan az önzést és vagyonéhséget. És ez az igazi társadalom átalakító módszer, a lélek nemesítése.

Ha lenne kedved egy igazi forradalomhoz, tudnod lehet, hogy már most elkezdheted, csak a lelked formálásával kezd.

Íme, a mai evangélium!

Egyik beszéde alkalmával meghívta Jézust egy farizeus, hogy étkezzék nála. Ő el is ment, és asztalhoz telepedett.

Amikor a farizeus látta, hogy Jézus étkezés előtt nem mosott kezet, megütközött rajta. Az Úr ekkor így szólt hozzá: „Ti, farizeusok, tisztán tartjátok ugyan a pohár és a tál külsejét, de belül tele vagytok rablással és gonoszsággal. Esztelenek! Hát nem az alkotta a belsőt, aki a külsőt is? Adjátok inkább oda a rászorulóknak azt, amitek van, és akkor majd mindjárt tiszták lesztek egészen!”

Lk 11,37-41