A mai evangéliumban Jézus a farizeusokat korholja. Nem mondja rájuk, hogy képmutatók. Egyáltalán: semmilyen jelzővel nem illeti őket. Leírja viszont, hogy miként szoktak cselekedni. Elképzelem, ahogy ezeket az igéket fölolvassák 1965-ben a nagyböjtben. Kire gondoltak volna akkor a magyar templomba járók?

A farizeusság, mint viselkedésforma

Amit ma Jézustól hallunk, annak minden mondata fontos. Én mégis kiemelek a gondolataiból egyet. „Súlyos és elviselhetetlen terheket kötöznek össze és raknak az emberek vállára, de ők maguk egy ujjukkal sem mozdítják meg azokat.” Miért éppen ezt? Azért, mert ha valaki népszerűséget akar, vagy ha első helyekre vágyik, ám tegye. Tündököljön, még ha nem is érdemli meg. De ne nyomorítson másokat. Jó, de hogy jönnek ide a kommunisták?

Forrás: Roel Arnold képe a Pixabay -ről.

A disznók egyenlőbbek

Orwell írja le az Állati farmban, hogy az embereket elkergető állatok milyen állat államot hoztak létre. Az első jelszó ez volt: Minden állat egyenlő. A disznók azonban rájöttek, hogy így ők, a legokosabbak is csak azt kaphatják, mint a többiek. Így módosították a jelszót: Minden állat egyenlő, de a disznók egyenlőbbek.

És minden szabályt a disznók hoztak. Mint tudjuk, Orwell a kommunizmus gúnyrajzát vázolta föl az Állati farmban. A disznók tehát nem mások, mint a kommunista vezetők. Kell-e még valamit mondanom?

Utószó

Aki ezt nem hiszi, annak mondok a sokból egy tényt. A kommunista vezetők a néppel a marxizmus-leninizmust tanultatták, saját gyermekeiket pedig nyugati egyetemekre járatták.

Íme, a mai evangélium!

Jézus ezután így beszélt a tömeghez és tanítványaihoz: Az írástudók és farizeusok Mózes székében ülnek. Ezért mindazt, amit mondanak nektek, tegyétek meg és tartsátok meg -- de a tetteiket ne kövessétek, mert mondják ők, de nem teszik. Súlyos és elviselhetetlen terheket kötöznek össze és raknak az emberek vállára, de ők maguk egy ujjukkal sem mozdítják meg azokat. Minden tettüket azért teszik, hogy lássák őket az emberek. Imaszíjaikat szélesre szabják, bojtjaikat megnagyobbítják. Szeretik a főhelyeket a lakomákon, az első helyeket a zsinagógákban, a köszöntéseket a főtéren, s azt, ha az emberek rabbinak hívják őket. Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti Tanítótok, ti pedig mind testvérek vagytok. Atyátoknak se hívjatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. Ne hívassátok magatokat mesternek se, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus. Aki közületek a legnagyobb, legyen a ti szolgátok. Mert aki önmagát felmagasztalja, azt megalázzák, s aki megalázza önmagát, azt felmagasztalják.

Mt 23,1-12