Jézus a mai evangéliumban állítja, hogy a farizeusok lefoglalták ugyan a tudás kulcsát, de nem mennek be vele az üdvösségre. Miért nem jutnak át az ajtón, ha pörgethetik a kulcskarikát? A válasz roppant egyszerű. Kezükben olyan kulcs van, ami nem nyitja az ajtót. Az egész tudásuk abban merül ki, hogy kommunikációs csapdákat állítsanak másoknak. Jézusnak is állítottak több csapdát. Az egyikről majd vasárnap olvasnak föl nekünk a szentmisén. De térjünk vissza a kérdéshez, hogyha ilyen csalafinták, akkor miért unalmasak?

farizeusok

Forrás: ShonEjai képe a Pixabay -ről.

A nem tudást hosszabban kell kifejteni

A farizeusok azok a kortársai Jézusnak, akik látván nem látnak és hallván nem hallanak. Vakok, akiket világtalan vezet. Fogalmuk sem volt róla, hogy hogyan lehet üdvözülni. Nem tudásuk palástolására hosszú szövegeket találtak ki: magyaráztak vagy magyarázkodtak. Az emberek pedig nem bírták figyelemmel, így aztán a törvénytudók azt állították, hogy a többiek buták, mert nem tudják követni a szárnyalásukat.

Mindenre van egy narratíva

Ma így lehetne megfogalmazni, amit csináltak a farizeusok, amit tudtak a farizeusok: tudás helyett narratívákat nyújtottak.

Jézus a valóságot írta le és csodákkal, jelekkel igazolta magát. Irodalmi tehetsége révén izgalmas történetekben beszélt. És az emberek rájöttek miért szeretik őt hallgatni. Azt mondták, hogy Jézus úgy tanít, mint akinek hatalma van.

Érdekel, hogy milyen csapdákból vágta ki magát? Vasárnap bármelyik katolikus templomban meghallahtod.

Íme, a mai evanmgélium!

Jézus egy lakomán így korholta a farizeusokat:

„Jaj, nektek, akik síremléket építetek azoknak a prófétáknak, akiket a ti atyáitok megöltek! Ezzel is csak azt igazoljátok, hogy helyeslitek atyáitok cselekedeteit, és egyetértetek velük: azok megölték őket, ti meg sírt készítetek nekik.

Nem hiába mondja Isten bölcsessége: Prófétákat és apostolokat küldök hozzájuk. Némelyeket közülük megölnek, másokat üldözni fognak.

E nemzedéknek számot kell adnia minden próféta véréről, amelyet kiontottak a világ kezdetétől, Ábel vérétől egészen Zakariás véréig, akit az oltár és a templomépület között megöltek. Igenis, mondom nektek: felelősségre vonják mindezért ezt a nemzedéket.

Jaj, nektek, törvénytudók! Lefoglaltátok a tudás kulcsát. Magatok nem mentetek be vele, az odaigyekvőket pedig megakadályozzátok.”

Amikor ezeket elmondta nekik, az írástudók és a farizeusok nagy felháborodásukban különféle kérdésekkel kezdték faggatni. Azon fondorkodtak, hogy rajtakapják valami olyan kijelentésén, amellyel vádolhatják.

Lk 11,47-54