Lelkigyakorlatokon elő szokott fordulni, hogy a résztvevők együtt meghallgatnak egy evangéliumi részletet, majd csönd következik. Utána mindenki kimondja az a mondatot, mondatrészt vagy szót, amit kihallott a történetből, azt a gondolatot, ami őt megérintette.

Ha a mai evangéliummal ezt „játszanám” én ezt emelném ki: „békülj ki testvéreddel”.

szeretet testvér

Forrás: Виктория Бородинова képe a Pixabay -en.

A legtöbbet használt szó

Ebben az evangéliumban a legtöbbet használt főnév a testvér. Ezzel a szóval akar új szemléletmódot kialakítani Jézus követőiben. Tudta jól, hogy kortársai társadalma mennyire megosztott volt. A szadduceusok, a farizeusok, a zelóták mind mást vallottak, és másként láttak kiutat a római elnyomás alól. Jézus azt szerette volna, ha az emberek úgy viselkednének egymással, mintha egymás testvérei lennének, nem vallási és politikai pártokra szakadt, vagy egyenesen késeléssel igazságot osztani akaró, haragtartó emberek gyülekezete. De hogyan lehet az egész emberiséget olyanná tenni, mintha mindenki mindenkinek a testvére lenne?

Ki az ember testvére?

Ha mi mind Jézus testvérei lennénk, akkor egymásnak is testvérei lennénk. Vagyis, ha Jézus valakiket testvérének tart, akkor azok meg tudják tenni, hogy bár összevesznek, de végül, még mielőtt Isten „ki nem veti érte a bírságot”, kibékülnek. És hogy ki lehet testvére Jézusnak? Nos, egy másik evangéliumi helyen ezt halljuk a Mestertől: „„Azok az anyám és a testvéreim, akik hallgatják és tetté is váltják az Isten szavát.” Lk 8,21

Nem túl nehéz Jézus testvérévé válni?

Csak tettekre kell váltani Isten szavát. De honnan tudom, hogy amit teszek, az megfelel Isten szavának? Ezt Szent Ágoston így fogalmazota meg: „Szeress és tégy, amit akarsz!”.

Íme, a mai evangélium!

Mert mondom nektek: ha a ti igazságtok nem múlja felül az írástudókét és farizeusokét, semmiképp sem mentek be a mennyek országába. Hallottátok, hogy ezt mondták a régieknek: ,,Ne ölj; aki pedig öl, méltó az ítéletre'' [Kiv 20,13]. Én viszont azt mondom nektek, hogy mindenki, aki haragszik testvérére, méltó az ítéletre. Ha valaki azt mondja a testvérének: ,,Oktalan'', méltó a főtanács ítéletére; aki pedig azt mondja: ,,Bolond'', méltó a gyehenna tüzére. Amikor tehát fölajánlod adományodat az oltáron, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened: hagyd ott az adományodat az oltár előtt, és először menj, békülj ki testvéreddel, s csak akkor menj, és ajánld föl adományodat. Egyezz meg ellenfeleddel gyorsan, amíg vele vagy az úton; nehogy ellenfeled átadjon téged a bírónak, a bíró pedig a törvényszolgának, és börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, semmiképp sem jössz ki onnan, amíg meg nem fizeted az utolsó fillért.

Mt 5,20-26