A mai evangélium az ellenség szeretetéről szól. Sokan mondják, hogy ez érzelmileg megoldhatatlan. És az is. Mielőtt azonban elkezdem a szokásos magyarázkodást, hogy a szeretet nem érzelem, hanem cselekedetek sora stb., azelőtt mondok valamit, ami nem kimondva, de benne rejtve van a szövegben.

Mit nem kell szeretnie az embernek?

Az embernek vannak felebarátai, akik folyton bosszantják, nyíltan vagy sunnyogva állandóan keresztbe tesznek neki. Állandóan hazugságokkal és sunyi csúsztatásokkal beszélik tele a környezetüket. Velük kapcsolatban nagyon jó parancs Jézus parancsa. Ugyanis nem a felebarátod nézeteit kell szeretned, nem az ellenségeid tetteit és szándékait kell szeretned, hanem az embert, őt magát. De mi a helyzet, ha fegyverrel jön az ellenségem?

szeretet

Forrás: freddie marriage - Unsplash.

Ha fegyverrel jönnek ellenük?

Ha háborúba sodornak egy országot, akkor katonai módszerekkel védekezni kell. Az ellenségszeretet ugyanis nem egyenlő a totális szelídséggel. Az ellenségszeretet nem egyenlő az önfeladással. A megérzésem pedig az, hogy Jézus ebben a parancsában nem is országos vagy világpolitikai dolgokra gondolt, hanem az egyszerű emberek hétköznapi ellenségeskedésére.

De miben nyilvánul meg az ellenségszeretet a hétköznapokban?

Erre nagyon jó mondás Jézus meteorológiai hasonlata. „Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért, hogy fiai legyetek mennyei Atyátoknak, mert ő fölkelti napját a gonoszokra és a jókra, s esőt ad igazaknak és gazembereknek.”

Nekem ez annyit jelent, hogy ha boltos vagyok, mindenkinek a legjobb tudásom szerint mérjem ki az almát. Ne tegyek olyat, hogy a gazembereknek elcsalok belőle néhány dekát. Ha tanár vagyok, ne adjak ellenségeskedő gyerekeknek mindig egy jeggyel rosszabbat, mint kellene. Ha orvos vagyok, ne várakoztassam ellenségemet tovább a rendelőben, mint barátaimat.

Vagyis mindenkihez egyformán legyek jó. Te meg tudod ezt tenni?

 Íme, a mai evangélium!

Hallottátok, hogy azt mondták: ,,Szeresd felebarátodat [Lev 19,18] és gyűlöld ellenségedet.'' Én viszont azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért, hogy fiai legyetek mennyei Atyátoknak, mert ő fölkelti napját a gonoszokra és a jókra, s esőt ad igazaknak és gazembereknek. Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi lesz a jutalmatok? Nemde a vámosok is ugyanezt teszik? És ha csak a testvéreiteket köszöntitek, mi rendkívülit tesztek? Nemde a pogányok is ugyanezt teszik? Ti tehát legyetek tökéletesek, mint ahogy a ti mennyei Atyátok tökéletes.

Mt 5,43-48