Van egy hatgyerekes család a baráti körömben. Az édesapa egyszer azt mesélte el nekem, hogy milyen bölcsességet hallott a faluja egyik idős asszonyától. Így hangzott: „Higgye el, Ádám! Isten mindent megad, amit kérünk. Csak pénzt, azt nem.” Ezt a néni nem elkeseredve állította. Csak tényként közölte. Pedig mennyire ad Isten pénzt! De hogyan?

Mire és hogyan?

Számos történetet ismerünk az üdvtörténetből, amikor valamelyik újkori szent nyomdára vagy iskolára sok ember adakozásából pénzhez jutott. Isten a jó célok, az ő céljai mellé mindig ad pénzt. És szinte mindig sok jó ember közreműködésével ad.

pénz házasság kegyelem

Forrás: Peter Stanic képe a Pixabay -ről

Akkor imádkozzunk pénzért?

Higgyük el, vannak olyan felebarátjaink, akik olyan hiányban szenvednek, hogy pénzért imádkoznak és ez nem helytelen. De normál esetben, akkor szokott Isten ilyen kézzelfogható módon segíteni, ha a pénzre valami ügy érdekében van szükségünk, olyan ügy érdekében, ami Isten tervében is benne van. De Isten a családokról is tud gondoskodni.

Egy édesapa elherdált ötszázasa

Még a rendszerváltás idején egy négygyerekes édesapa, aki nagyon szeretett szerelni , egyszer, amikor szögekért bement egy vasboltba, meglátott egy 500 forintra leértékelt, német gyártmányú szerszámkészletet. Úgy gondolta, ilyen remek áron sohasem juthat ilyen jó minőségű szerszámokhoz. A nála levő egyetlen 500 forintost rászánta a bevásárlásra. Mikor elindult hazafelé már furdalta a lelkiismerete, no meg, arra gondolt, hogy a felesége nem lesz túl boldog az „elherdált” ötszázasért.

Amikor megérkezett a házukhoz, rutinszerűen kinyitotta a postaládát és kihullott belőle egy ötszázforintos.

Miért mondom ezt éppen ma el?

Jézustól ma azt halljuk, hogy kérjünk és kapunk. Hogy zörgessünk és ajtót nyitnak nekünk. Az ember ennél a szakasznál hajlamos lelki ajtók megnyitására és kegyelmek elnyerésére gondolni. Ez helyes is. De ez az evangélium úgy folytatódik, hogy mi is adunk kenyeret és halat a gyermekeinknek. Ezért gondoltam, hogy írok a pénzről, amit mi adunk az ételért. Ön szerint, vonatkozik a jézusi gondolat a pénzre is?

Íme, a mai evangélium!

Kérjetek és adnak nektek, keressetek és találni fogtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. Mert mindenki, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek ajtót nyitnak. Vagy ki az közületek, aki, ha a fia kenyeret kér tőle, követ ad neki? Vagy ha halat kér, talán kígyót ad neki? Ha tehát ti, akik gonoszok vagytok, tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább fog a ti Atyátok, aki a mennyekben van, jó dolgokat adni azoknak, akik kérik őt? Mindazt, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik. Mert ez a törvény és a próféták.

Mt7,7-12