A mai evangéliumból látjuk, hogy az emberszeretet, a felebaráti szeretet határtalan voltát hirdeti Jézus. Természetes, hogy az ilyen tanításaihoz a korában képtelenségnek tartott cselekedeteket javasolja hallgatóinak. Ez nem jelenti azt, hogy viszont akkor mi ne vegyük komolyan a részleteket, de legyünk vele tisztában, hogy mai nyelven ez a szöveg ennyit tenne: „Maxold ki az emberszereteted!”.

pénz

Forrás: Alexas_Fotos képe a Pixabay -ről.

 Vannak állapotbeli kötelességek

Egy piarista atyát megkértek, hogy fordítson le egy drámát, persze ingyen. Azt válaszolta, hogy szívesen lefordítja, de csak szünidőben, mert évközben tanítania kell. Szerintem ez egy bölcs döntés volt. Az embernek vannak állapotbeli kötelességei. Ott kell jónak lennie, és ha ezek után vannak további lehetőségei, akkor adhat magából, akár erőn felül is.

Mi a helyzet a kölcsönnel?

Nagyon egyszerű. Egy hatgyerekes édesapa is kölcsönadhat, ha azzal nem veszélyezteti a gyerekei anyagi biztonságát. Még azt is megteheti, ha építkezik, hogy a segédmunkás helyett dolgozik, majd kifizeti a segédmunkást is. De a havi konyhapénzt nem szabad kiadnia.

Ha valakinek van rá módja, vegye tényleg szó szerint!

Mindez azt jelentené, hogy akkor Jézus szavait akár zárójelbe is tehetnénk? Nem. Tényleg van, akinek egy-egy jelenet, amit az evangéliumból ismer meg ott lesz az életében és akkor, ha kereszténynek tartja magát, szó szerint azt kell tennie, amit az evangéliumban Jézus mond. De nagyon okosnak kell lenni ennek a helyzetnek a felismerésében.

Azt mondom ezzel, hogy lehet olyan, amikor úgy is kölcsön adunk, ha tudjuk, hogy sosem kapjuk vissza. Ez lehet keresztényi is. Itt azonban azzal is vigyázni kell, hogy ne neveljünk szélhámosságra másokat.

Te Jézusnak melyik mondatát vetted már szó szerint?

Íme, a mai evangélium!

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz:
Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: „Szemet szemért, fogat fogért.” Én pedig azt mondom nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem ha valaki arcul üt téged jobb felől, tartsd oda neki a bal arcodat. Aki perbe fog, hogy elvegye a ruhádat, annak add oda a köntösödet is. És ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira. Adj annak, aki kér, és aki kölcsönt akar, el ne fordulj tőle.
Mt 5,38-42