Isten minden teremtményét szereti. Akkor is szereti, ha ellene fordulnak. A környezetemben azt figyeltem meg, hogy aki ellene fordulnak, azok éppen amiatt fordulnak ellen, hogy Isten szereti az ellene fordultakat is. Hogy van ez?

Ez úgy van, hogy akik Jézusról hallanak és érdeklődnek is utána, azok előbb-utóbb találkoznak azzal az igével, amely a mai evangéliumi részletből ismerhető meg. Jézus azt tanítja, hogy szeressük ellenségeinket. Ebből nem nehéz megérteniük, hogy Isten szereti az ő ellenségeiket is. Ezt nehezen viselik. Valljuk be, mi is nehezen viseljük. De!

kegyelem szeretet

Forrás: Gordon Johnson képe a Pixabay -ről.

A nagyobb baj

Van, aki megérti az ellenségszeretetről szóló tanítás mellett sok más jézusi tanítás lényegét is. Tudja, hogy nem az szeret valakit, aki meleg érzelmeket táplál a valakik iránt, hanem aki azt teszi velük, aminek örülne, ha az ellensége tenné vele. Ez így is nehezen teljesíthető, de ezt az ember meg tudja tenni, különösen, ha ehhez a szentségekből erőt és Istentől kegyelmeket kap.

Vannak azonban olyanok is, akik nem így reagálnak a jézusi tanításra. Ők megértik, hogy Isten mindenkit szeret, de fáj nekik, hogy az ellenségüket is szereti. Azzal is bajuk van, hogy van náluk nagyobb létező. Azzal is bajuk van, hogy hiába esküsznek bosszút Isten ellen azért, mert más is kapott tehetséget, nem csak ők. Mindez odavezet, hogy szembeszálljanak a Teremtővel. S mivel a Teremtőn nem tudják abból fakadó dühüket leverni, hogy hiába gyűlölik Őt, Ő nem gyűlöl vissza, ezért a jókat, a szeretetben élőket gyötrik, kínozzák, ölik meg. Ez egy igazán nagy baj.

Mi ennek a bajnak a neve?

Ezt hívják megátalkodottságnak. Ez egyenes út a kárhozatba. De róluk sem kell a jó lelkeknek lemondani. Assisi Szent Ferencről feljegyezték, hogy képes volt egy megátalkodottat is visszatéríteni Istenhez. Igaz tehát, hogy vannak, akik Isten ellenségeinek tartják magukat, de Isten nekik is ad igazságosan kimért időt, hogy ezen változtassanak. Ha nem, akkor is létben tartja őket, tehát Istennek nincsenek ellenségei. Utánozható ebben?

Íme, a mai evangélium!

Hallottátok, hogy ezt mondták: „Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet!” Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket, imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra egyaránt, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek.

Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a testvéreiteknek köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok!

Mt 5,43-48