A Szentírás sok szempontból csodálatos mű. Egyrészt azért, mert sok része magas irodalmi minőségű. Másrészt azért, mert az olvasójához szól, szinte minden gondolata szíven tudja találni az embert: egyik ige gyermekkorban, a másik bánatban, a harmadik sikerességkor. És van még egy fantasztikus tulajdonsága a Bibliának. Minden mindennel összefügg benne. Erre mutatok most egy egyszerű példát.

Forrás: Anna Sulencka képe a Pixabay -ről.

Kik fogékonyak Jézus tanítására?

A mai evangélium szerint azok válnak könnyen Krisztus-követőkké, akik békességesek. Ez van elrejtve a lukácsi szövegben. A 72 tanítványnak, akik Isten Országának eljöttét hirdetik Jézus előtt haladva, többek között, ezt tanácsolja Jézus: „Ha betértek egy házba, először is ezt mondjátok: »Békesség e háznak!« Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek, ha nem, visszaszáll rátok.”

Aki figyelmesen olvassa ezt a felszólítást, az rájön, hogy olyan emberek tudják befogadni Isten igéjét és annak hirdetőit, akik békességesek. De mi jut erről a szóról egy evangéliumot ismerő eszébe először? Igen, a 8 boldogság, és abból is a hetedik: „Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket.”

Az ember-Jézus tudatos volt

A két szövegrész egybevetése, a hasonlóság, de nem teljes azonosság alátámasztja az állításunkat, hogy a Bibliában minden mindennel összefügg. Ez a mai példa azt mutatja, hogy Jézus emberi fejében föl volt építve a küldetéséhez szükséges teljes világ- és emberképe. A Te hitismereteid is ilyen rendben vannak a tudatodban?

Íme, a mai evangélium!

Az apostolok kiválasztása után Jézus kiválasztott más hetvenkét tanítványt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni szándékozott.

Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába.

Menjetek! Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal se erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit se köszöntsetek. Ha betértek egy házba, először is ezt mondjátok: »Békesség e háznak!« Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert méltó a munkás a maga bérére. Ne járjatok házról házra.

Ha egy városba érkeztek, és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket, és hirdessétek: »Elérkezett hozzátok az Isten országa!«

De ha betértek valamelyik városba, és nem látnak titeket szívesen, menjetek ki az utcára, és mondjátok: »Még a port is lerázzuk, ami városotokban a lábunkra tapadt, de tudjátok meg: Elérkezett hozzátok az Isten országa!« Bizony, mondom nektek: Szodomának könnyebb sorsa lesz azon a napon, mint ennek a városnak.”

Lk 10,1-12