Hiteles keresztényként az él, aki hallgatja Isten szavát és meg is tartja. Ezt tanítja ma Jézus. Igen, ez érthető, de hogyan tartsuk meg annak szavát, aki parabolákban beszél?


Forrás: falco képe a Pixabay -ről.

A képes beszéd diszkrét bája

Jézus gyakran mond példabeszédeket. Van, aki könnyen megérti őket és van, aki nehezen. Erre azt mondja Jézus, hogy nem mindenkinek való az Ő tanítása. Azt mondja, hogy kicsinyeknek fog feltárulni a példabeszédek értelme. Eltitkolta Isten országának lényegi igazságait azok elől, akik nem Isten iránti szeretettel és szeretetből szeretnék azokat megismerni. Mindezt azért, hogy védje övéit, a hitben élőket. De azért is beszél példabeszédekben, mert ezek a szövegek úgy hatnak, mint művészi szövegek. Isten misztériumát jobban éreztetik meg, mint konkrét, elvont állítások. Akkor hogyan lehet mégis számon kérni egy emberen, hogy megfelel-e a tanításnak?

A parancsok konkrétak

Míg Isten országának gazdagságát és a leleményes szeretet számos bibliai szöveg hordozza, addig azt, hogy mit kell tennie egy embernek, nagyon egyszerű, konkrét szabályokban közölte a Teremtő.

Egy közösségi beszélgetésben azt kérdezte valaki, hogy vannak-e Istennek elvárásai? Más valaki azt mondta: „Vannak. És tíz pontban sorolta föl őket.” Igen, aki a tízparancsolatot megtartja, az hiteles jó ember. Aki pedig mindezt kiegészíti olyan lelki tettekkel, amelyek a Miatyánkban vannak, azaz rábízza magát Istenre és mindenkinek mindig megbocsát, az hiteles keresztény életet él. De!

Nem minden jónak mondottnak kell megfelelni

Minden társadalom kialakít normákat. Ezek közül van, amit aztán értéknek nevez. Nagyon fontos, hogy a hiteles keresztény élet nem mások normáinak való megfelelés. Ne a társadalmi szószólóknak akarj tetszeni, ha keresztény vagy, hanem Istennek. Ekkor lehet, hogy rád támadnak, hogy milyen keresztény vagy, ha nem teszed, amit mi jóságnak mondunk. De ettől ne félj! Ha lehet, szépen magyarázd meg, hogy ez vagy az az érték szerinted miért nem érték. Ha ekkor bántanak, ne bánts vissza. Ezen néhányan majd elgondolkoznak, és még az is lehet, hogy rájönnek, hogy benned a normáidhoz való hűség igazi érték. Ehhez kívánok sok kegyelmet neked, kedves Olvasóm!

Íme, a mai evangélium!

Egy alkalommal, amikor Jézus tanított, felkiáltott egy asszony a tömegből: „Boldog a méh, mely hordozott téged, és az emlő, amely táplált!”

Erre ő így válaszolt: „És még milyen boldogok azok, akik Isten szavát hallgatják és meg is tartják!”

Lk 11,27-28