A mai evangélium minden harmadik mondatával kapcsolatban föl lehetne tenni egy kérdést. Ahogy elolvastam a szöveget, bennem is több kérdés merült föl. Ahogy magam elé képzeltem a jelenetsort mégis egy momentum töltött el csodálkozással. Mária Magdolna nem csodálkozik, hogy az üres sírban angyalok ülnek. Úgy beszélget velük, mintha mindennapos dolog lenne, hogy angyalokkal találkozik az ember.

angyal húsvét

Forrás: Mateus Campos Felipe fotója az Unsplash-ról.

A zsidó nép minden tagja elhitte volna

Azt gondolom, hogy a Jézus korában élt zsidók közül szinte senkit sem lepett volna meg, hogy angyalok jönnek a földre és beszélgetnek velük. Azt gondolom, hogy a zsidó nép úgy őrizte a szövetségi hűséget, hogy komolyan vette az angyalok és ördögök létezését és nem csak róluk beszélt, de velük is.

A keresztény Európa

A keresztény Európa népei is a felvilágosodásig komolyan vették az égi fejedelemségek és hatalmasságok létezését. Sőt! Még a 19. században is virágzott egy mozgalom, melynek tagjai az őrzőangyaluknak is fölajánlották magukat. Kis Szent Teréz is így tett. Napjainkban azonban nagyon keveset beszélünk róluk. Európa elvesztette kapcsolatát az angyalokkal?

A Covid-19 és Rafael főangyal     

Katolikus levelezőlistákon egyre gyakrabban küldünk egymásnak üzenetet, melyben Rafael főangyalról, mint a betegségek és járványok elűzőjéről emlékezünk meg. Azt hiszem ez jó. Hogy mikor jön el az a kor, amikor a világi sajtóban is lehet majd ilyen értelemben beszélni Rafaelről, azt nem tudom, de érzem, hogy ebbe az irányba tartunk. Nem de ez történik most is?!

Íme, mai evangélium!

Húsvétvasárnap reggel Mária Magdolna könnyezve állt Jézus sírjánál. Amint ott sírdogált, betekintett a sziklasírba, és ahol Jézus holtteste feküdt, két, fehér ruhába öltözött angyalt látott. Ott ültek, az egyik a fejnél, a másik a lábnál.
Így szóltak hozzá: „Asszony, miért sírsz?” „Mert elvitték az én Uramat – felelte –, és nem tudom, hová tették.”
Ezzel hátrafordult, és íme, Jézus állt előtte. Nézte, de nem ismerte föl, hogy ő az.
Jézus megkérdezte: „Asszony, miért sírsz? Kit keresel?” Mária Magdolna azt hitte, hogy a kertész az, és így válaszolt: „Uram, ha te vitted el, mondd meg, hová tetted, hogy magammal vihessem.” Jézus erre megszólította: „Mária!” Mária felkiáltott: „Rabboni!” – vagyis Mester.
„Ne tartóztass! – felelte Jézus. – Még nem mentem föl az Atyához, Te most menj testvéreimhez, és vigyél hírt nekik! Fölmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez és a ti Istenetekhez.”
Mária Magdolna elsietett. Hírül vitte a tanítványoknak: „Láttam az Urat.” – És elmondta, amit az Úr üzent.
Jn 20,11-18