Ahhoz, hogy tudjuk, hogyan viszonyuljunk a szellemekhez, tudnunk kell, hogy kik ők. A katolikus tanítás szerint a szellemek olyan teremtmények, akiknek emlékezetük, fantáziájuk, akaratuk és értelmük van, de testük nincs. A szellemek a teremtésben magasabb létezők, mint az ember.

szellem angyal ördög

Forrás: Capri23auto képe a Pixabay -ről.

Ki nem szellem?

Az egyház szerint a meghalt emberek nem lesznek szellemek. A szellem más minőség, mint a lélek. A szellemeknek két fajtájuk van: az angyalok és az ördögök. Jézus, amikor kiválasztotta apostolait, elküldte őket Izrael fiaihoz és hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan szellemeket. Így emberek, alacsonyobb teremtmények lettek úrrá, az eredetileg a teremetés hierarchikus rendjében magasabban álló lényeken. Az ördögök ugyanis bukott angyalok. Vétettek Isten ellen. Örökre harcolnak Isten ellen. Harcuk azonban kudarcra van ítélve. Jézustól még azt a „pofont” is megkapták, hogy az emberek parancsainak kellett engedelmeskedniük.

Amikor Jézus a 72 tanítványt küldte ki népéhez, akkor őket is felruházta hatalommal az tisztátalan szellemek ellen. Voltak azonban olyan tanítványok is, akik nem tudtak bizonyos ördögöknek parancsolni. Mikor megkérdezték Jézustól, hogy miért nem jártak sikerrel, ő azt válaszolt, hogy az ilyen fajta ördögöket csak böjttel és imával lehet kiűzni.

Nem kell félni a szellemektől

Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy nem kell félni a szellemektől az embernek. Egyrészt, mert a jó szellemek, az angyalok segítenek nekünk. Másrészt, mert Istenünk sokkal hatalmasabb, mint az összes ártó szellem együttvéve és a végtelenedik hatványra emelve. Harmadrészt pedig, mert jó fegyver ellenük az ima és a böjt. Legyünk bátrak! Már egy megnyert háború hátországan vagyunk. Jézus kereszthalála és feltámadása után mit árthat nekünk akárhány zseniális szellemű szellem?

Íme, a mai evangélium!

Jézus odahívta magához tizenkét tanítványát, és megadta nekik a hatalmat, hogy kiűzzék a tisztátalan szellemeket, és meggyógyítsanak minden bajt és minden betegséget.

A tizenkét apostol neve a következő: Az első Simon, más néven Péter, azután a testvére, András; Zebedeus fiai: Jakab és testvére, János, továbbá Fülöp és Bertalan, Tamás és Máté, a vámos; Alfeus fia Jakab, Tádé, a kánaáni Simon, és végül karióti Júdás, aki később elárulta őt.

Ezt a tizenkettőt küldte Jézus, és megparancsolta nekik: „Ne lépjetek a pogányokhoz vezető útra, s a szamaritánusok városába be ne térjetek. Menjetek inkább Izrael házának elveszett juhaihoz. Menjetek, és hirdessétek, hogy elközelgett a mennyek országa.”

Mt 10,1-7