A mai napon az egyház a főangyalokat ünnepli. Ők hárman: Gábor, Mihály és Rafael. De hogy jönnek ide az ördögök?

Az ördögök bukott angyalok

Az angyalokról a Szentírásban nagyon sokat lehet hallani. Az ember ősidők óta tudja, hogy vannak olyan létezők, akik közvetíthetnek Isten és az ember között, de akik sem az ember testi, sem lelki tulajdonságaival nem rendelkeznek. A fő közvetítő Gábor arkangyal. Ő hozta Máriának is a hírt, hogy gyermeket fogant a Szentlélektől.

Azt is tanítja az egyház, hogy az angyalok vigyáznak az emberekre. A mai szentleckéből pedig látjuk, hogy az angyalok le fogják győzni az ördögöket, akikről azt állítja az egyház, hogy bukott angyalok. Egyszer bűnt követtek el, és így végleg elszakadtak Istentől. De miért félnek az angyaloktól?

angyal ördög

Az ördög tudja, hogy veszíteni fog

Az ördögök nagyon ravaszak. Csábítás a fő tudományuk. Amit a közösségi médiában a reklámok algoritmusai végeznek, azt tették ők az emberekkel az idők folyamán: elámítottak és csaltak. És az előző mondatban ott a lényeg: az idők folyamán.

Az ördögök ideje azonban lejár. Ne is foglakozzunk velük!

A mai nap nagy ünnepe

Örüljünk inkább, hogy olyan csodálatos segítőink vannak, akik szeretik Istent és szeretnek bennünket, akik mindig vidámak, akik játékosak, barátságosak. Pilinszky János a mennyország állatainak nevezte őket.

Az egyház azt is tanítja, hogy minden embernek van egy védőangyala. Neked is van. Nekem is van. Soha nem hagy el. Tetteim második sugallmazója. Azért a második, mert az első a Szentlélek. Te megköszönted már őrzőangyalodnak, hogy véd téged?

Íme, a mai szentlecke!

Én, János, láttam, hogy nagy harc támadt a mennyben: Mihály és angyalai harcoltak a sárkány ellen. A sárkány és angyalai védekeztek, de nem tudtak ellenállni, s nem maradt számukra hely a mennyben. Levetették a nagy sárkányt, az őskígyót, aki maga az ördög, a sátán, aki elcsábítja az egész világot. A Földre vetették, s vele együtt letaszították angyalait is.

Ekkor harsány hangot hallottam az égben: „Eljött Istenünk üdvössége, ereje és országa, és Fölkentjének királysága, mert letaszították testvéreink vádlóját, aki éjjel-nappal vádolta őket Istenünk trónja előtt. De legyőzték a Bárány vérével és tanúságuk igéjével. Még életüket sem kímélték mindhalálig!

Ezért örvendezzetek, ti, mennyek, és ti, akik benne laktok!”

Jel 12,7-12a