Ma Jézusnak a Mártánál és Máriánál tett látogatásáról hallunk a szentmisén.

Képzeljük el a mai evangéliumi jelenet folytatását! Jézus elbúcsúzik Máriától és Mártától. Máriától, aki figyelmesen és odaadással hallgatta a Mestert, és Mártától, aki fölszolgálta nekik az ételt és Jézust kérte, hogy szóljon rá Máriára, amiért nem segít. Mint tudjuk, Jézus azt válaszolta Mártának, hogy a nővére a jobbik részt választotta.

ima munka

A kép forrása: Sincerely MediaUnsplash.

Bezárult az ajtó

Jézus tehát távozott és a két nővér magára maradt. Vajon Márta mérgesen odadobta a törlőrongyot a testvérének? Vagy Mária a két mutatóujját egymáshoz ütögetve jelezte, hogy „Na, Látod? Látod? Ki a jobb?”

Ha ezt tették volna, nem emlékezik meg róluk az evangélista. Egészen biztos, hogy más történt. Talán összenéztek és az ég felé fordították a tekintetüket, hogy igen, ő a Messiás. De az is történhetett, hogy Márta mozdulatlanul állt, csak nézte az ajtót, Mária pedig odament hozzá és megölelte. Az is lehet, hogy Márta zavarában ismét rendezkedni kezdett a házban, de Mária kivette a kezéből a tárgyakat és folytatta a munkát Márta helyett. Márta pedig leült és arcát kezébe fogva imádkozott.

Nem tudjuk, mi történt. Egy biztos, nem veszekedtek. Ezzel mindketten a jobbik részt választották. De mindig Isten csodálása a jobbik rész?

Nem munka helyett

A mai evangélium nem azt mondja, hogy jobb imádkozni, mint szolgálni az Istent. Csupán annyit, hogy mikor Isten hozzánk jön és önmagát adja, ezekben a különleges időkben, rá kell figyelnünk. Egyszerű példával élve, ha jön a karácsony, nem baj, ha nincs minden ajtó lemosva, csak vegyük észre, mikor csönget rajta Jézus. Csak legyünk nyitottak Isten befogadására, ha érkezik. A család is jobban örül egy nem tökéletesen ragyogó lakásban egy szerető és figyelmes anyának és apának, mint egy csillogó otthonban az agyongyötört szülőknek.

Lelkigyakorlatos bevezető

Ha a mai evangéliumot egy hívő ember életében valamikor komolyan kell venni, az a lelkigyakorlat. Ne azért menjünk lelkigyakorlatos házba, hogy nagyszerűségünket és segítőkészségünket demonstráljuk, hanem azért, hogy figyeljünk az Úrra. Fontos a szolgálat. Szükség van rá. De lelkigyakorlaton legfontosabb, hogy figyeljünk Istenre. Erre a helyzetre a mai evangéliumi részlet a legmegfelelőbb. Olvassuk el többször!

Íme, a mai evangélium!

Abban az időben Jézus és tanítványai miközben Jeruzsálem felé haladtak, betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához, és hallgatta szavait.

Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: „Uram – méltatlankodott –, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem.”

Az Úr azonban így válaszolt: „Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha.”

Lk 10,38-42