Az igazság az, hogy aki már megtagadta Jézust az emberek előtt, az tudja azt is, hogy hogyan kellett volna megvallania. De, aki ég a vágytól, hogy végre Jézusról beszéljen, az soha nem esik abba a bűnbe, hogy nem vallja meg Őt? Lehet, hogy többször is ebbe a hibába esik, akár háromszor is, mielőtt megszólal a kakas, de élete végén mártír lesz.

mártír

Forrás: WikimediaImages képe a Pixabay -en.

Megvallani Jézust egy finom gesztussal

Az emberek közül sokan várják Isten gyermekeinek megnyilvánulásait. Nekik elég lehet egy jelzés, ha egy büfében étkezés előtt egy pillanatra fölnéz az ember és magában mond egy köszönömöt Istennek az eledelért. Vagy elég azzal jelezni Jézushoz tartozásunkat, hogy pénteki napon nem választunk a menzán húst. Vagy az is Jézus megvallása, ha vallási témájú könyveket olvasunk esténként a kollégiumban.

A megvallás nem propaganda

Aki Jézust megvallja, az olyan helyzetbe kerülve foglal állást mellette, amelybe nem szívesen kerül. Sok szentünk van, aki hitvita után lett vértanú. De ma is vannak hitvallást igénylő helyzetek. Például egy gimnáziumban vita van az abortuszról. Ilyenkor nehéz a jézusi álláspontot képviselni. Pedig kell. De nem szükséges kiselőadást tartani a teremtéstől napjainkig. A hitvallás nem teológiai jártasságunk fitogtatása, hanem gyakran a korszellemmel szembeni rövid és határozott állásfoglalás. Fontos, hogy embertársunkat, osztálytársunkat ne sértsük meg szándékosan. Ha beszédünk közben mégis elfehéredik valaki, akkor valószínű, hogy az a valaki érintett.

De fontos tudnunk, hogy Jézus megvallása nem keresztény propaganda szövegek terjesztése. És még valami: sohasem kimódolt helyzetre előre betanult mondatok elmondása. A legtöbb igazi megvallás spontán következik be.

Volt, akinek az életébe került

A szocializmus idején sok ember került az ÁVO-ra hite miatt. Voltak, akik ott is megvallották Jézust. Hálát adtál már azért, hogy neked mennyivel kevesebbe kerül Jézust megvallani?

Íme, a szombati evangélium!

Mondom nektek, hogy mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, az Emberfia is megvallja Isten angyalai előtt. Aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt én is megtagadom Isten angyalai előtt.

Aki az Emberfia ellen szól, bocsánatot nyer, de aki a Szentlelket káromolja, az nem nyer bocsánatot.

Amikor a zsinagógák, elöljárók vagy hatóságok elé hurcolnak titeket, ne aggódjatok, hogy miképpen és mivel védekezzetek, vagy mit mondjatok! A Szentlélek abban az órában megtanít majd titeket, hogy mit kell mondanotok.

Lk 12,8-12