Jézus ma nagyon konkrét utasításokat ad követőinek. Az egyik ilyen, hogy ha adunk valakinek alamizsnát, akkor ne kürtöljük szét. A nagyvállalatok pedig arra törekednek, hogy ha társadalmi felelősségvállalás keretében valakinek adnak támogatást, akkor arról annyi újság és portál számoljon be, amennyi csak tud. Baj van ezzel?

képmutatás

Forrás: Steve Buissinne képe a Pixabay -ről.

A kulcs a problémához

Már néhány napja írok arról, hogy hogyan értelmezzük Jézus éles kijelentéseit. Szóltam arról, hogy vannak, amiket szó szerint kell venni, de igazából mindig arra kell törekedni, hogy az üzenet lényegét értsük meg. A mai üzenethez van egy kulcs: ne legyetek képmutatók. Innen érthető, hogy mit szólna Jézus a vállalatok társadalmi felelősségvállalásához, ha ma járna a Földön.

Röviden

Ha egy cég vezetői komolyan gondolják azt, hogy az általuk előállított nyereségből jó célokra is akarnak fordítani és ezt meg is teszik, az nem képmutatás. De ha csak azért vállalnak magukra társadalmi feladatokat, hogy egy PR-cég abból nagy híradást csináljon, akkor az nincs rendben.

Itt is látjuk, hogy ilyen kérdések tárgyalásakor nagyon fontos tényező a konkrét tetten kívül, annak a tettnek a megtevőjének szándéka.

Te, ha cégvezető lennél, mire adnál azonnal?

Íme, a mai evangélium!

Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat.

Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony, mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is.

Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony, mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.