A címben föltett kérdésre a mai evangéliumban ott az egymondatos válasz. Az a farizeus, aki szájával tiszteli Istent, de szívében nem. Itt akár be is fejezhetnénk ezt a blogposzot. De! A jézusi gondolatok többet is föltárnak a farizeusság lényegéből. Melyek ezek?

 A külső tisztaság vágya

A farizeusok rendkívül nagy gondot fordítanak az őket körülvevő tárgyak fizikai tisztaságára. Nem vagyok pszichológus, hogy ennek magyarázatát megtaláljam. Még azt sem mondanám, hogy ezzel az evangélista arra akar utalni, hogy a farizeusi lélek folyton a látszatra törekszik. Egy biztos, aki tudja, hogy mi a jó, de másképp cselekszik, annak a lelkiismeretét valahogy másképp kell megnyugtatnia.

Forrás: klimkin képe a Pixabay -ről.

 A pénzügyekhez való viszony

A farizeusi jellemvonások egyik fontos tagja a pénz túlzott szeretete. Ehhez vallási szabályokat is rendelnek. A pénz megszerzése érdekében szabályaikkal még az általuk elvben tisztelt isteni törvényeket is hajlandók megszegni. Ezekből a trükkökből hagyományt is csinálnak.

Saját tanaik vannak

A képmutatók általában saját tanokkal rendelkeznek. Átírják a hittételeket. Ezt manapság elegánsan vallási paradigmaváltásnak nevezik. Ezek a saját tanítások onnan ismerhetők fel legjobban, hogy nagyon meg kívánnak felelni a fősodratú médiában propagáltakkal.

Mit tehetünk korunk képmutatásával szemben?

Egyrészt: érdemes imádkozni a képmutatókért. Másrészt: nem kell rájuk hallgatni. Mindkettő nehéz, de hasznos tevékenység. Te próbáltad már?

Íme, a mai evangélium!

Abban az időben összegyűltek Jézus köré a farizeusok és néhány írástudó Jeruzsálemből. Látták, hogy egyik-másik tanítványa tisztátalan, vagyis mosatlan kézzel eszi a kenyeret. A farizeusok és általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a kezüket könyékig, így tartják meg az ősök hagyományait. És ha piacról jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez.

A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: „Miért nem követik tanítványaid az ősök hagyományait, miért étkeznek tisztátalan kézzel?”

Ezt a választ adta nekik: „Képmutatók! Találóan jövendölt rólatok Izajás, amint írva van:

Ez a nép ajkával tisztel engem, ám a szíve távol van tőlem.

Hamisan tisztelnek, olyan tanokat tanítván, amelyek csak emberi parancsok.

Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok.”

Azután így folytatta: „Ügyesen kijátsszátok Isten parancsait, hogy a magatok hagyományait megtarthassátok. Mózes azt hirdette: Tiszteld atyádat és anyádat, és aki atyját vagy anyját átkozza, halállal bűnhődjék! Ti ellenben azt tanítjátok: Ha valaki azt mondja atyjának vagy anyjának: amivel segíthetnélek téged, az »korbán« vagyis Istennek szentelt áldozati adomány, annak nem engeditek meg, hogy bármit is tegyen apja vagy anyja érdekében. Így a magatok hagyományával kijátsszátok Isten parancsát, és még sok más ehhez hasonlót tesztek.”

Mk 7,1-13