Minden hívő ember tudja, hogy az egész világot és benne minden embert Isten tartja létben. Úgy tanuljuk hittanórán, hogy Isten a semmiből teremtette a világot. Bennünket pedig a fogantatás pillanatában egy biológiai lényen túli énnek, személynek.

A mai evangéliumból mégis úgy tűnik, mintha a létnek lenne egy magasabb formája is. Igen, ez így van. Aki megkeresztelkedik, arra illik a szőlőtő hasonlat. A léte szintjén olyan módon kötődik össze Jézussal, ahogy a szőlő gyümölcse a szőlőtőkével. De mi következik ebből a mindennapi életben? Miért különösen jó hír ez a 21. században?

gyógyítás

Forrás: Marc Benedetti képe a Pixabay -ről.

A fejlett világ egyik legnagyobb baja

A 20. század két nagy francia írója beszélt egy bajról, egy lélekpróbáló helyzetről. Egyikük Jean-Paul Sartre volt, másikuk Simone de Beauvoir. A nagy baj pedig a magány volt. Ez a két ember házasságukban is végtelenül magányosnak érezte magát…

Pedig az ember nem magányos. Jézus egyik nagy üzenete a szőlőtőről szóló példabeszéddel, hogy nincs többé magány. De mit tegyen az, akinek folyton egyedül kell lennie?

Nincs többé magány!

Soha senki nincs egyedül a földön. Mert Isten mindenben ott van. Azt a módot, ahogy ezt a jelenlétet tudatosíthatjuk szemlélődésnek nevezik. Senki ne gondolja, hogy az imádságnak ez a legmagasabb foka csak a nagy misztikusoknak van fenntartva. Ha otthon vagy és a házban nincs rajtad kívül senki, egy rövid ima után kezd elmerülni abban a gondolatban, hogy Isten ott van veled. Nézi, ahogy pucolod a krumplit. Figyeli, hogy mosogatsz. Hallja a kalapácsütéseket, amivel rendbe hozod a kerítést. Nem kell mást tenned, csak tudatosítanod, hogy mindent az Isten kedves és támogató jelenlétében teszel.

Kipróbáltad már ezt?

Íme, a mai evangélium!

Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.

Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz, mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.

Jn 15,1-8