A vasárnapi evangélium 5 okos és 5 balga szűzről szól. Az okosak nem úgy okosak, ahogy az iskolában elvárják. Nem integrálnak fejben. Nem tudják kívülről betéve az evangéliumot. Nem. Okosságuk egész másban áll. Ennek az egyik részén az ateisták meg is döbbennének. Hogy lehet az keresztény, aki a felhalmozott javaiból nem ad azoknak, akiknek balgaságuk miatt nincs valamijük? Nekik mondjuk: jól kell érteni a mai evangéliumi részletet. Nem az adakozás ellen szól. Nem is evilági jámborságról beszél, hanem az Isten országának egy titkáról, mely így hangzik: senki nem léphet be Isten országába, aki maga azért nem tesz valamit.

Forrás: Ane_Hinds képe a Pixabay -ről.

Mi lenne, ha az okosak olajukat a balgáknak adnák?

Ahhoz, hogy az alcímben feltett kérdésre válaszoljunk, meg kell ismernünk Jézusnak ezt példabeszédét is. 10 lány várja a vőlegényt. A vőlegény nem jön, késik. Ezért 5 okos lány beszerez előre magának olajat, hogyha éjjel jön a vőlegény, akkor legyen mivel világítania.

Aztán meg is érkezik a vőlegény. Az az 5 lány, aki nem szerezett be időben olajat, nem juthat be a menyegzőre. Miért nem adnak olajukból nekik az okos szüzek? Igazán lehetnének nagylelkűek… Nos, ez a történet egy példabeszéd. Nem tudja egyetlen példabeszéd leírni a hitbéli tudás és teendő minden részletét. A lényeg azonban így is érthető. Aki maga nem tesz azért, hogy bejusson a menyegzőre, azaz Isten országába, azt mások sem juttathatják be.

Mindenki felelős önmagáért

A mai példabeszéd alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy az az okos Krisztus-követő, aki tisztában van vele, hogy helyette senki sem tehet olyan jót, amitől ő majd üdvözül. Mindenkinek van egy földi élete, amíg bármikor csatlakozhat a Jézus-követőkhöz. De ha megérkezik hozzá a Vőlegény, más érdemeiből ő nem üdvözülhet. Ezen igazság fényében olvassuk a példabeszéd utolsó mondatát! „Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult.”

Vagyis, okos az, aki tud magáért felelősséget vállalni és a kapott kegyelmeket jóra használja. Te okos vagy?

Íme, a vasárnapi evangélium!

A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: „Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!” Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek, és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: „Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!” Az okosak ezt válaszolták: „Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!” Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult.

Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: „Uram, uram! Nyiss ajtót nekünk!” De ő így válaszolt: „Bizony mondom nektek, nem ismerlek titeket!” Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!

Mt 25,1-13