Ma Szent Józsefet ünnepli az egyház. Ő a világ legismertebb nevelőapja. Nehéz elképzelni, hogy mikor mit érezhetett.

Forrás: Robert Cheaib képe a Pixabay -ről.

A mennyasszonya megcsalta őt?

 Szent József látta, hogy Mária állapotos, pedig még „nem ismerték meg egymást”. Nagyon fájhatott ez neki. De olyan jó ember volt, hogy fájdalmán felülkerekedett a jósága és úgy akarta intézni az ügyet, hogy nehogy megkövezzék Máriát. Mi már értjük, ez a történet József szeretetének a próbatétele volt. Megállta a próbát.

Álmában megtudta, hogy Mária nem bűnös, hogy ő maga sosem lesz édesapa, de a Megváltó nevelőapja lesz. Aki ezt így fel tudja dolgozni egy éjszaka, az egy nagyon erős lelkű férfiember. Sokan mondanának erre nemet. De József nem ezt tette.

József és Mária igazi házaspárt alkotott

József és Mária sosem voltak úgy együtt, ahogy egy valódi házasságban kell. És mégis igazi társak voltak. Mert a legfőbb dologban egy szinten álltak: mindketten azonnal igent mondtak egy lemondással járó, de gyönyörű feladatra. Lelki kapcsolatuk alapja épp úgy a hit volt, mint sokkal később Assisi Szent Ferencé és Szent Kláráé.

Akkor Szent József a nevelőapák példaképe?

Nem csak. Szent József minden apa példaképe. Sok vérszerinti apa elbújhat mögötte. Ugyanis természetes szinten a Jézusnak Szent József volt az első „tanítója”. A férfias indulatkezelésből, a nők iránti tiszteletből és előzékenységből, a közösség érdekeinek figyelembe vételéről és az Atya szeretetének viszonzásából is József adott mintát Jézusnak. Ezeken mennek keresztül édesapák édes gyermekei is. Szent József minden apa példaképe.

Hogy mit érezhetett, azt senki nem tudja megmondani. Én különösen nem. De az Úr iránt úgy rajonghatott, mint a szentek, a nagy misztikusok – és ezen közben egy műhelyt kellett sikeresen „üzemeltetnie”. Ma gondoljunk rá egy kicsit…

Íme, a mai evangélium?

Dávid utódai közül Jákobtól született József, aki jegyese volt Máriának, Jézus Krisztus szülőanyjának.

Jézus Krisztus születése pedig így történt: Anyja, Mária jegyese volt Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. Férje, József igaz ember volt, nem akarta őt megszégyeníteni. Ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt: „József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, mert a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fiad születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől!”

Amikor József felébredt álmából, úgy cselekedett, amint az Úr angyala megparancsolta neki.

Mt 1,16.18-21