A mai evangéliumban Jézus szájából elhangzik a felszólítás, hogy „Egyáltalán ne esküdjetek!”. Ha ez így van, miért esküdnek a katolikus házaspárok? Miért mondták el a papok felszentelésük előtt 1967-ig az antimodernista esküt? Miért vannak katolikusok, akik napjainkban leteszik az antigenderista esküt?

házasság

Forrás: Josh Applegate fotója az Unsplash-ról.

Nem mindenki fundamentalista

Igaz, hogy a mai evangéliumban Jézus azt mondja, hogy ne tegyünk esküt, de ezt szó szerint legfeljebb a fundamentalista keresztények veszik. Egy evangéliumi történet helyes értelmezésekor mindig ismerni kell a helyzetet, Jézus korának és kortársainak szokásait, viselkedésmintáit, a társadalmi berendezkedést, azt a problémát, amelyre az evangéliumban Jézus reflektál. Ilyen szokás volt Jézus korában, hogy a kereskedők mindenre esküdöztek, hogy az ő árujuk kifogástalan. Ezzel a vásárlókat félrevezették. Ez ellen lép fel Jézus. Az eskü ugyanis komoly dolog. Nem lehet lezülleszteni az esküvés intézményét. Így Jézus gyakorlatilag az ellenkezőjét teszi meg a mai evangéliumban, mint amit szó szerint hallunk. Megvédi az esküt a lealacsonyítástól.

Akkor miért van erről a kérdésről vita a katolikus közösségekben?

Akkor szokott fellángolni a vita katolikus közösségekben az esküvel kapcsolatban, ha valamilyen konkrét esküt sokan nem szeretnének letenni. Ha valaki indítványozza, hogy egy közösség tegye le az antigenderista esküt, akkor sok katolikusnak kényelmesebb arra hivatkozni, hogy esküt nem szabad tenni a keresztényeknek, mint elmondani őszintén, hogy mi a baja az anitgenderista esküvel. És ilyenkor jön a nagy ellenvetés, hogy a házasságkötés része is az eskü.

Ezek a viták parttalanok. A gender-ideológiát követők között nagyon sok a jóakaratú félrevezetett fiatal. Őket ővni és félteni akarja, aki leteszi az antigenderista esküt  Az a megfigyelésem, hogy az esküről, mint intézményről szóló vita gyakran előkerül és általában álvita. Mégis meg kellett írnom, hogy mire föl esküsznek a katolikusok. Mert szabad esküdni. Mert lehet és kell emberek és ügyek mellett nyilvánosan és ünnepélyesen elköteleződni. Te emlékszel még a házastársi esküd szövegére?

Íme, a mai evangélium!

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:
Hallottátok, hogy ezt is mondták a régieknek: „Hamisan ne esküdj, és tartsd meg az Úrnak tett esküdet!” Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek! Sem az égre, mert az az Isten trónja, sem a Földre, mert az lábának zsámolya, se Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa! De még saját fejedre se esküdj, mert egyetlen hajszáladat sem tudod ősszé vagy feketévé tenni. Legyen a ti beszédetek „igen, igen, nem, nem”; ami ettől eltér, az a gonosztól van.

Mt 5,33-37