A kezdetek óta. Mióta az evangéliumot hirdették az apostolok mindig voltak, akik azt elferdítették. Aki ebben kételkedik, az olvassa el Pál apostol leveléből az alább megadott részletet, azaz a mai szentleckét.

Forrás: JulianaSaldanha képe a Pixabay -ről.

Korunk egyháza az apostol szavainak tükrében

Sokszor tapasztaljuk, hogy az evangéliumnak olyan új értelmezéseket adnak, mely a posztmodern emberek körében népszerű. Ilyen törekvés például, hogy a nők kapjanak vezető szerepeket az egyházban. Vagy hogy a bűnbánat szentségéhez való járulás nélkül is lehessen áldozni. Ezek azonban nincsenek benne az evangéliumban. De nem azt mondjuk, hogy az egyház örökké megreformálandó? De, ezt mondjuk. Azért megreformálandó, mert mindig jönnek tanítók, akik ezt vagy azt megváltoztatnak az egyház eredeti tanításán, s ezért újból és újból vissza kell térni az eredethez.

Assisi Szent Ferenc útja

Amikor Assisi Szent Ferenc rácsodálkozott a teremtésre, akkor megértette az evangéliumot. Mikor megértette az evangéliumot, akkor gyönyörködött a teremtésben. Mikor megértette, hogy mi az evangéliumi szegénység, akkor az útjára lépett. És így teljesítette Isten parancsát, melyet hallott, s melyet félreértett.

Jézus azt mondta Szent Ferencnek, hogy építsd fel egyházamat. Ekkor Szent Ferenc romos állapotba került kápolnákat újított fel. Amivel az egyházat végül felépítette, az a munkavégzésének a hogyanja volt. Az egész életével olyan példát mutatott, amelyből újjáépült az a XII. században, a középkor végéhez érő, és a kibontakozni készülő kapitalizmusra reagáló egyház.

Szent Ferenc valóban megmentette az egyházat. Hozzá hasonló szent pápáink a XX. században is voltak. Ők is azzal tettek nagyot, hogy koruk nyelvén tudták elmondani az evangéliumot, és hogy elég bátrak voltak az intézmények megreformálásához is. De! Soha nem változtattak az evangéliumon.

Hogy mi lesz a XXI. században az egyházzal, az rajtad is múlik. Hiszed ezt?

Íme, a mai szentlecke!

Testvéreim!

Csodálkozom, hogy attól, aki meghívott titeket Krisztus kegyelmére, ilyen hamar átpártoltatok egy más evangéliumhoz, jóllehet más evangélium nincs. Legföljebb néhány ember akad, aki megzavar titeket, és igyekszik elferdíteni Krisztus evangéliumát.

De még ha mi, vagy egy mennyei angyal más evangéliumot hirdetne nektek, mint amit mi hirdettünk: átkozott legyen! Amint már kijelentettük, most újra megismételjük: „Ha valaki más evangéliumot hirdetne nektek, mint amit tőlünk hallottatok, átkozott legyen!” Az emberek kedvét keresem ezzel vagy az Istenét?

Talán embereknek akarok tetszeni? Ha az emberek tetszését keresném, nem volnék Krisztus szolgája. Biztosítalak benneteket, hogy az általam hirdetett evangélium nem embertől való. Hiszen nem embertől kaptam vagy tanultam, hanem Jézus Krisztus kinyilatkoztatásából.

Gal 1,6-12